Acasa InternationalExterne Prima execuţie planificată în SUA prin gazare cu azot

Prima execuţie planificată în SUA prin gazare cu azot

scris de D.P.
138 Afisari

Experţi ai Naţiunilor Unite au cerut miercuri autorităţilor americane să oprească execuţia planificată a unui deţinut prin hipoxie cu azot, afirmând că metoda îl poate supune la „tratamente crude, inumane sau degradante sau chiar la tortură”, relatează Reuters.

Kenneth Smith, condamnat pentru o crimă la comandă comisă în 1988, urmează să fie executat în statul american Alabama, la 25 ianuarie, prin această metodă, care are ca scop privarea de oxigen cu ajutorul unei măşti conectate la o butelie cu azot.

Smith, în vârstă de 58 de ani, este una dintre cele două persoane în viaţă din SUA care au supravieţuit unei încercări de execuţie, după ce Alabama a ratat execuţia prin injecţie letală programată anterior, în noiembrie 2022, când mai multe încercări de a introduce un cateter intravenos au eşuat.

„Aceasta va fi prima tentativă de execuţie prin hipoxie cu azot”, au declarat patru raportori speciali ai ONU într-un comunicat, afirmând că metoda ar putea provoca „suferinţe grave” şi ar putea fi probabil în contradicţie cu interzicerea torturii şi a altor pedepse crude, inumane sau degradante.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că hipoxia cu azot ar duce la o moarte dureroasă şi umilitoare”, spun experţii.

Avocaţii lui Smith au declarat că protocolul de gazare, care nu a fost testat, ar putea încălca interdicţia din Constituţia SUA privind „pedepsele crude şi neconvenţionale” şi au susţinut că o a doua încercare de a-l executa prin orice metodă este neconstituţională.

Cele mai multe execuţii din SUA sunt efectuate cu ajutorul unor doze letale de barbiturice, însă unele state au întâmpinat dificultăţi în obţinerea medicamentelor din cauza unei legi a Uniunii Europene care interzice companiilor farmaceutice să vândă închisorilor medicamente ce pot fi folosite în execuţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS