Acasa InternationalExterne Primarul Londrei: Grecia trebuie lăsată să dea faliment

Primarul Londrei: Grecia trebuie lăsată să dea faliment

scris de A.P.
0 afisari

Miniştrii de Finanţe europeni ar trebui să lase Grecia să se descurce cu datoriile şi să o oblige să părăsească zona euro, ca o consecinţă a comportamentului său „nesăbuit”, a spus Boris Johnson, primarul Londrei, citat de Guardian. Potrivit lui Johnson, Grecia este responsabilă pentru „exacerbarea” crizei finaciare internaţionale şi a avertizat că Anglia nu va contribui la o nouă garanţie pentru a scoate ţara din criză.

Boris Johnson

Primarul Londrei face parte din numărul foarte mare de conservatori britanici care consideră că Grecia ar trebui lăsată să se descurce singură. „Ani de zile guvernele au spus că ar fi nesăbuit şi de neconceput ca o ţară să părăsească zona euro (…) Acum este invitabit să-şi reconsidere părerea şi cu cât se întâmplă mai repede, cu atât este mai bine„, a spus Johnson. El a mai sugerat că Grecia a fost încurajată de către membrii zonei euro să se comporte nesăbuit şi să facă împrumuturi pe care nu le poate restitui. „Se presupune că ne angajăm în acest sistem de garantare ca să protejăm băncile, inclusiv pe ale noastre. Dar atâta timp cât există teama de faliment şi continuă nesiguranţa, încrederea nu va reveni în întreaga Europă„, a mai spus Johnson. Anterior, şeful trezoriei britanice, Danny Alexander, a spus că europenii se confruntă cu problema garanţiei pentru Grecia, dar nu se aşteaptă ca Angliei să îi fie cerut să contribuie. Miniştrii Finanţelor din zona euro au amânat decizia finală privind acordarea următoarei tranşe, de 12 miliarde euro, din împrumutul de urgenţă convenit anul trecut cu Grecia, solicitând guvernului elen adoptarea unor noi măsuri dure de austeritate pentru deblocarea fondurilor. Oficialii europeni au precizat că estimează plata tranşei până la mijlocul lunii iulie. Grecia are nevoie de bani până la jumătatea lunii viitoare pentru a evita intrarea în default (incapacitate de plată). Liderii europeni insistă ca deblocarea următoarei tranşe să fie condiţionată de aprobarea, de către parlamentul elen, a unor noi legi privind reforme fiscale şi privatizarea activelor statului. Între timp, populaţia elenă îşi exprimă tot mai zgomotos dezaprobarea faţă de măsurile de austeritate şi privatizările impuse de instituţiile financiare internaţionale.

1 comentariu

gogu 20-06-2011 - 13:38

are dreptate lasa-i pe palicari sa manince ce-au pus in oala

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult