Acasa InternationalExterne Prinţişorii lui Muammar Gaddafi

Prinţişorii lui Muammar Gaddafi

scris de A.H.
2 afisari

Liderul libian Muammar Gaddafi conduce o familie capricioasă, care este puternică, bogată, dezbinată şi marcată de lupte fratricide. Aceste amănunte sunt cuprinse în unele note diplomatice deţinute de Wikileaks şi publicate de The Guardian în ediţia de luni. Documentele pun în lumină modul în care cei opt copii – între care rivalităţile s-au ascuţit în ultimii ani – soţia şi Gaddafi însuşi îşi duc viaţa.Saadi si Mutassin Gaddafi cu Anna Kournikova

Saadi si Mutassin Gaddafi cu Anna Kournikova


Muammar Gaddafi

Patriarhul, acum în vârstă de 68 de ani, a fost descris de ambasadorul SUA la Tripoli, în 2009, ca fiind „o persoană schimbătoare şi excentrică, ce suferă de fobii severe, căreia îi plac dansul flamenco şi cursele hipice, care are toane şi îşi irită în egală măsură prietenii şi duşmanii”.

Gaddafi nu suportă sau îi este frică să stea la etajele de sus şi evită ca avionul cu care călătoreşte să zboare deasupra apei, se mai arată în notele diplomatice.

Safiya (născută Farkash)

Cea de-a doua soţie a lui Gaddafi călătoreşte avioane de mici dimensiuni, fiind întotdeauna preluată de o coloană de autoturisme Mercedes de la aeroport către destinaţie. Deplasările ei sunt limitate şi discrete. Când Safiya a fost gazda unui banchet la Bab al-Azizia organizat pentru a aniversa revoluţia, evenimentul nu a fost unul extravagant.

Saif al-Islam

Saif al-Islam GaddafiEste cel mai mare fiu al lui Gaddafi din cea de-a doua căsătorie. Presupus succesor al tatălui său la conducerea Libiei, el a fost cel care a avertizat asupra riscului războiului civil, duminică, atunci când s-a adresat naţiunii. Saif al-Islam este inginer şi promovează reforme politice şi economice şi conduce organizaţii neguvernamentale aflate sub egida Fundaţiei Internaţionale de Caritate Gaddafi. Are doctorat în economie la London School of Economics.

„Rolul lui Saif al-Islam de a fi interfaţa regimului către vest a fost o binecuvântare pentru el. Ceea ce i-a consolidat imaginea, însă mulţi libieni îl văd ca fiind prea autoritar şi prea dispus să îi mulţumească pe străini”, se mai arată în note. În acestea se menţionează şi faptul că el nu se înţelege cu fraţii săi Mutassim, Aisha, Hannibal şi Sa’adi.

Sa’adi


saadi gaddafi

foto: Wikipedia


Cunoscut pentru proasta creştere, Sa’adi are un trecut cu probleme, incluzând încăierări cu poliţia în Europa, mai ales Italia, abuz de droguri şi alcool, petreceri extravagante. Toate acestea împotriva voinţei tatălui său de a ajunge fotbalist profesionist.

A jucat într-un singur sezon cu Perugia în seria A din liga italiană de fotbal. Deţine o cotă importantă din Al-Ahli, una din cele mai importante echipe de fotbal din Libia şi a condus Federaţia Libiană de Fotbal.

De profesie inginer, Sa’adi a fost pentru scurt timp ofiţer în Unitatea de Forţe Speciale. El a folosit trupele pe care le-a avut sub control în scopul susţinerii propriilor afaceri. Deţine şi o companie de producţie de filme.

Se spune că ar fi fost implicat în reprimarea protestelor de zilele trecute din Benghazi.

Mutassim

Consilier pe probleme de securitate al tatălui său, Mutassim a fost până de curând o stea în devenire. În 2008 a solicitat 1,2 miliarde dolari pentru a fonda o unitate militară, de securitate ca cea a fratelui său mai mic, Khamis.

Între 2001 şi 2005 a pierdut controlul asupra multora dintre afacerile sale personale, când fraţii săi au profitat de absenţa sa şi au pus în practică propriile lor parteneriate.

A fost descris ca fiind „nu prea inteligent” de ambasadorul sârb la Tripoli şi are relaţii proaste cu Saif al-Islam.

Hannibal

Hannibal GaddafiS-a diferenţiat prin comportament scandalos şi încăierări publice cu autorităţile din Europa şi de pretutindeni. A fost arestat la Geneva fiind acuzat că şi-a bătut servitorii şi a creat un adevărat conflict diplomatic cu Elveţia. Ulterior, elveţienii au trebuit dea înapoi fiind ameninţaţi cu retragerea investiţiilor libiene.

În decembrie 2009, poliţia a fost alertată după ce, într-una din camerele hotelului Claridge din Londra, personalul a auzit strigăte din camera lui Hannibal.

Aline Skaf, în prezent soţia lui Hannibal, a fost găsită cu faţa tumefiată de lovituri, dar nu a fost depusă plângere. Ea a susţinut că s-a lovit căzând în camera.

Khamis

Cel de-al şaselea fiu al lui Gaddafi este “respectabilul” comandant al unei unităţi de forţe speciale, batalionul 32 care serveşte efectiv ca unitate de protecţie a regimului. The Guardian susţine că această unitate a fost implicată în suprimarea manifestaţiilor din Benghazi. El s-a antrenat în Rusia.

Aisha

Aisha GaddafiSingura fiica a lui Gaddafi Aisha este cea care mediază disputele de familie şi conduce organizaţii neguvernamentale. Se ştie că are interese financiare într-o clinică privată din Tripoli, una din cele două instituţii care suplinesc sistemul public de sănătate care nu prezintă încredere.

Lionel Richie a zburat deseori în Libia, cu mulţi în urmă, pentru a cânta la ziua ei de naştere.

Hanna, o altă fiică a lui Gaddafi, adoptată, a fost ucisă în 1986 când Statele Unite au bombardat Tripoli.

Muhammad

Fiul cel mai mare al lui Gaddafi, provenind din prima sa căsătorie. Conduce Comitetul Olipic al Libiei care acum deţine 40% din Compania Libyan Beverage, un joint venture care are în prezent franciza pentru Coca Cola. Conduce şi Comisia pentru poştă şi telecomunicaţii.

Saif al-Arab

Cel mai puţin cunoscut dintre cei opt copiii. Locuieşte la Munchen, unde se îndeletniceşte cu afaceri neclare şi îşi consumă timpul petrecând mult.

Ca toţi copiii şi favoriţii lui Gaddafi, se presupune că are venituri provenind din compania petrolieră de stat şi subsidiarele sale de servicii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult