Acasa InternationalExterne Problema minorităţilor. România pune la colţ şi trage de urechi Ungaria

Problema minorităţilor. România pune la colţ şi trage de urechi Ungaria

scris de M.A.
4 afisari

România pune la colţ şi trage de urechi Ungaria. Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a reproşat recent părţii ungare neîndeplinirea mai multor angajamente uitate de Budapesta.

Romania Ungaria

Romania trage Ungaria de urechi

Este vorba despre dreptul de vot al minorităţii române din statul vecin, faptul că nu a crescut încă numãrul de angajaţi în secţiile de limbă română din radioul şi televiziunea maghiarã şi nici nu a fost încă amplasată în localitatea ungară Jula statuia mitropolitului Andrei Şaguna, aşa cum se convenise. De asemenea, oficialul român a atras atenţia asupra faptului că Budapesta tolerează aşa-zisul principiu al etno-business-ului, care presupune că cetăţeni maghiari se declară de etnie română, situaţie care afectează drepturile şi beneficiile adevăraţilor români cu cetăţenie maghiară. Bogdan Aurescu s-a întâlnit luni cu subsecretarul de stat maghiar Latorcai Csaba, responsabil pentru relaţiile cu minorităţile în Ministerul Administraţiei şi Justiţiei de la Budapesta.

Drept de vot în Parlament pentru minoritatea română

Subiectul reprezentării minorităţii române în parlamentul de la Budapesta rămâne în actualitatea ultimilor ani. În Ungaria, există o nouă prevedere legală potrivit căreia ar fi posibilă reprezentarea parlamentară, în măsura în care o minoritate, în anumite condiţii, reuşeşte să acorde un număr de voturi suficient de mare reprezentantului său. Dar, în acest moment, numărul românilor din Ungaria nu este destul de mare încât să poată fi obţinut un loc de deputat cu drepturi depline.

„Din punctul nostru de vedere, în acest moment, această posibilitate este destul de redusă, legea respectivă menţionând faptul că, în cazul în care minoritatea nu obţine un număr suficient de mare de voturi, reprezentarea ei este asiguratã de un reprezentant care apare ca un purtător de cuvânt, fără sã aibă drept de vot. Din punctul nostru de vedere este necesar ca acest reprezentant al minorităţii să aibă drept de vot”, a insistat Bogdan Aurescu.

Românii din Ungaria nu mai au loc de maghiarii care se declară români

“Există astfel de situaţii în diverse zone ale Ungariei, inclusiv în Budapesta, când au fost constituite autoguvernãri formate din persoane care nu sunt de fapt etnici români, miza fiind, evident, aici, fondurile pe care aceste autoguvernări le primesc, care sunt de fapt instituţii publice finanţate din bugetul de stat. Este important ca aceste autoguvernări sã fie constituite doar din persoane care aparţin minorităţii române. În legea ungară a naţionalităţilor există prevederi pentru reducerea aşa-numitului fenomen de “etno-business” care, potrivit estimărilor autorităţilor române, a afectat destul de mult comunitatea românească din Ungaria. Evident că faptul că în autoguvernãrile locale sunt persoane care nu aparţin minorităţii române se răsfrânge şi asupra modului în care se constituie conducerea autoguvernãrii pe ţarã a românilor din Ungaria” a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu.

El a explicat că astfel există posibilitatea ca persoanele care conduc autoguvernările locale să nu fie reprezentative pentru minoritatea românească şi deci nici pentru obiectul declarat de păstrare şi dezvoltare a identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a minorităţii române în Ungaria. Fenomenul constă în aceea că unii cetăţeni ungari se declară români fără ca ei să aparţină de fapt, nici etnic nici cultural, minorităţii române din Ungaria.

Reprezentarea românilor în audio-vizual şi educaţia în limba maternă

O altă problemă adusă în discuţie de Bucureşti a fost problema numărului de angajaţi ai redacţiilor în limba română din secţiile de radio şi televiziune din Ungaria. Conform protocolului din 2009 semnat în cadrul comitetului româno-ungar, la punctul privind colaborarea în domeniul minorităţilor, ar fi trebuit ca partea ungară să angajeze un număr suplimentar de persoane pentru aceste secţii.

„În contextul recent adoptatei Legi a presei din Ungaria, secţiile de radio şi de televiziune în limba română, ca şi în limbile altor minorităţi au fost comasate şi a avut loc de fapt o reducere a personalului, a atras atenţia secretarul de stat în Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu.

În ceea ce priveşte preluarea instituţiilor de învăţământ de către autoguvernările minoritare, partea română a arătat că impactul unui astfel de proces trebuie evaluat din perspectiva necesităţii de a asigura un proces educaţional de calitate. Bogdan Aurescu a mai menţionat şi necesitatea punerii în aplicare a deciziilor anterioare ale şedinţelor comune de guvern privind, printre altele, itinerariul cultural al românilor din Budapesta şi amplasarea statuii mitropolitului Andrei Şaguna la Jula.

Reuniune de urgenţă

Întâlnirea lui Bogdan Aurescu cu sub-secretarul de stat Latorcai Csaba a avut loc în contextul modificărilor legislative din Ungaria, de la sfârşitul anului 2011, cu implicaţii asupra situaţiei minorităţilor naţionale din această ţară. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că este important ca modificările aduse la legislaţia ungară să contribuie în mod real la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii româneşti.

Bogdan Aurescu a mai declarat că partea română doreşte organizarea, cât mai rapidă, a unei noi reuniuni a celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor şi pentru finalizarea şi semnarea Protocolului acestuia.

Latorcai Csaba a declarat că obiectivul modificărilor legislative este de a elimina problemele reclamate de reprezentanţii minorităţilor de-a lungul timpului.

2 comentarii

Viorica Ianc 15-02-2012 - 13:01

Pana anul trecut am citit ziarul Foaie romaneasca, ma bucur si azi ca mai pot intra la aceeasi adresa pe net !!! A facut 60 de ani…ziarul.
Stiu ce stiu ungurii din Magiaria daca se declara romani.
Nume predestinate si fuga mea de idei : Aurescu,…..Latorcai si mai era un ungur …Patrubani ! La noi in sat se spune …laturi pentru porci, mai merge si pentru cai cu mai multe tarate.
In reuniunea de urgenta cu a sa limba de lemn !

Andrei 15-02-2012 - 14:16

Nu dormiti, mai sunt 17 milioane de romani,deci o invitatie pt aventurieri ….viitorul ne e prea promitator pt Romania .

Ce sa mai spunem de razboiul romano-roman permanent….

NATALITATEA !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult