Acasa InternationalExterne Probleme de securitate la Washington: Focuri de armǎ și un intrus la Casa Albǎ

Probleme de securitate la Washington: Focuri de armǎ și un intrus la Casa Albǎ

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Luni, 29 septembrie, la Washington, un bǎrbat a fost arestat dupǎ ce a deschis focul lȃngǎ ambasada Etiopei, ȋn timp ce altul, un fost combatant în Irak a intrat ȋn Casa Albǎ cu un cuțit.

Probleme de securitate la Washington: Focuri de armǎ și un intrus la Casa Albǎ (foto:dcparking.org)

Probleme de securitate la Washington: Focuri de armǎ și un intrus la Casa Albǎ (foto:dcparking.org)

Un bǎrbat care a deschis focul în apropierea ambasadei Etiopei din Washington, fără a răni pe cineva, a fost arestat de agenții serviciilor secrete americane. Ţipeteşi explozii au fost auzite la faţa locului, ȋn timp ce imagini difuzate de postul de televiziune prin satelit etiopian ESAT arătau un bărbat care mergea şi agita un pistol în faţa intrării în clădirea diplomatică. Legat de acest incident, Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a confirmat că un bărbat a fost arestat şi că o manifestaţie avea loc în apropiere de ambasada Etiopei în momentul faptelor. „Orice incident care implică folosirea unei arme de foc este tratat cu seriozitate” de departament, a adăugat ea, potrivit mediafax.

Acesta nu a fost ȋnsǎ  primul incident nefericit din punctul de vedere al securitǎții americane ce a avut loc luni, 29 septembrie, la Washington. Anterior, Omar Gonzalez, un fost combatant în Irak fără domiciliu stabil în vârstă de 42 de ani, a reuşit să sară gardul Casei Albe şi să intre în clădire prin zona North Portico, în apropiere de reşedinţa familiei prezidenţiale, având în posesie un cuţit cu o lamă de nouă centimetri. La câteva ore după incident, Secret Service, însărcinat cu asigurarea protecţiei preşedintelui, a anunţat, prin vocea purtătorului său de cuvânt, că bărbatul a fost reţinut „imediat” după ce a intrat în Casa Albă prin zona North Portico.

Cu toate acestea, martorii și alte surse neoficiale au anunțat cǎ Omar Gonzalez a reuşit să ajungă până la East Room, sala folosită pentru recepţii, situată la mai mulţi metri distanţă de locul indicat de Secret Service. Preşedintele american Barack Obama nu mai era la Casa Albă în momentul incidentului. Barack Obama, fiicele lui şi un prieten părăsiseră Casa Albă cu patru minute înainte, îndreptându-se cu elicopterul spre reşedinţa de la Camp David (Maryland), unde familia prezidenţială a petrecut weekendul. Michelle Obama se afla deja la Camp David.

Omar Jose Gonzalez, originar din Texas, a fost inculpat de un tribunal de la Washington pentru pătrundere ilegală într-o clădire cu acces restricţionat având asupra sa o armă periculoasă şi riscă o pedeapsă de zece ani de închisoare.El a fost menţinut în detenţie fără posibilitatea de a fi eliberat pe cauţiune, cel puţin până la următoarea audiere, fixată pentru data de 1 octombrie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult