Acasa InternationalExterne Procuratura de la Chisinau renunta la acuzatiile la adresa Romaniei

Procuratura de la Chisinau renunta la acuzatiile la adresa Romaniei

scris de Ziua Veche
1 afisari

Procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, a declarat vineri ca nu se poate vorbi de implicarea Romaniei sau a altor state in organizarea evenimentelor din 7 aprilie, informeaza Jurnal de Chisinau. In cadrul unei conferinte de presa, referitoare la activitatea institutiei privind evenimentele de dupa alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, acesta a afirmat ca Procuratura a ajuns la concluzia ca, in noaptea de 7 spre 8 aprilie, politia a folosit si munitie de razboi.

 “Nu putem vorbi ca a fost implicata Romania sau alte state in organizarea evenimentelor (…) trebuie sa ne lamurin in interior“, a afirmat Zubco, care a precizat insa ca, din pacate, nu exista o baza de date cu pozele provocatorilor. Procurorul general a anunta ca institutia pe care o conduce a demarat in urma cu cateva zile o noua ancheta penala, pentru tentativa de omor. In noaptea de 7 – 8 aprilie, un politist care purta o cagula, cel mai probabil angajat al Brigazii “Fulger”, a deschis focul asupra unei masini in care se aflau doua persoane, aceasta fiind stationata in fata Serviciului de Informatii si Securitate (SIS). Cazul a fost anchetat inca din luna aprilie, dar, din motive necunoscute, a fost emisa o ordonanta de neincepere a urmaririi penale. Zubco a anuntat ca tubul unuia din cartuse a fost trimis la o noua expertiza, acesta fiind dovada clara a faptului ca fortele de ordine din Chisinau au folosit “nu doar gloante albe, ci si de lupta”. Potrivit procurorului general, rolul lui Vladimir Turcan (fostul ministru de interne – n.r.) in violentele din 7 aprilie nu a fost inca stabilit, “dar in procesul efectuarii anchetei vom face lumina”.

PCRM se sparge

Anterior, Valeriu Zubco a declart ca Procuratura detine noi dovezi care demonstreaza faptul ca fosta guvernare a actionat ilegal impotriva cetaenilor Republicii Moldova, contrazicand afirmatiile unor membrii ai Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM), care sustin ca in aprilie nu s-a folosit forta, pentru a evita varsarile de sange. Dupa deputatii Vladimir Turcan, Victor Stepaniuc, Valentin Guznac si Ludmila Belcencova, care au parasit PCRM in luna decembrie a anului trecut, in cursul acestei saptamani Svetlana Rusu a anuntat si ea ca va parasi fractiunea. Aceasta este a doua plecare din fractiunea parlamentara a PCRM in ultimele doua luni, in prezent formatiunea ramanand cu 43 de mandate, fata de cele 48 detinute initial. Potrivit Unimedia, Vladimir Voronin a lansat joi un atac dur la adresa deputatilor care au parasit partidul, afirmand ca PCRM “s-a curatat de lipitori”. In replica, Victor Stepaniuc a caracterizat drept rusinoase declaratiile lui Voronin, subliniind faptul numai in luna ianuarie mai mult de 2800 de persoane au parasit partidul.

 

0 comentariu

ValVerde 25-03-2010 - 11:04

Chavez a decretat zile libere de Paste pentru toata Venezuela, nu numai pentru sectorul public.
Vacanta incepe vineri 26 martie si se termina duminica 4 aprilie

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult