Acasa InternationalExterne Programul ceremoniei de adio ȋn memoria lui Nelson Mandela

Programul ceremoniei de adio ȋn memoria lui Nelson Mandela

scris de Z.V.
19 afisari

Sud-africanii şi străinii se îndreaptau în masă, ȋn dimineaţă de marți, 10 decembrie, către stadionul Soccer City din Soweto, unde 80.000 de persoane ar urma să participe la ceremonia de adio în memoria lui Nelson Mandela.

Programul ceremoniei de adio ȋn memoria lui Nelson Mandela (foto:nydailynews.com)

Câteva mii de persoane aşteptau în faţa stadionului la scurt timp după ora 06:00 (06:00 ora României), în ploaie. Unii dansau şi cântau sub umbrele. Porţile Soccer City, situat în apropiere de Johannesburg urmau să se deschidă la ora 06:00 Autorităţile au anunţat că vor îndrepta mulţimea către alte stadioane din zonă în momentul în care acesta se va umple.

Ceremonia, difuzată în direct în lumea întreagă, va începe la ora 11:00 şi va dura patru ore. Circa 100 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la ceremonie, cu zeci de personalităţi din lumea culturală şi artistică, precum şi o mulţime de oameni obişnuiţi, uniţi cu toţii prin admiraţia şi respectul faţă de tatăl „Naţiunii curcubeu”.

Câteva sute de persoane aşteptau în zori la Park Station, gara centrală din Johannesburg, trenul, care poate fi luat gratuit cu această ocazie, pentru a merge la stadion, intonând „Shosoloza”, un cântec ce aminteşte de călătoria cu trenul către minele de aur. Unii sunt încă pe jumătate adormiţi, alţii sunt îngrijoraţi că nu vor avea loc. Alte persoane coborau din autobuze, gratuite şi ele. Campion al unităţii în timpul vieţii, Nelson Mandela apropie, şi după moartea sa, inamici precum preşedinţii american Barack Obama şi cubanez Raul Castro, care vor lua cuvântul amândoi la ceremonia oficială organizată marţi în memoria sa.

Ceremonia va începe la ora 11.00 şi se va încheia la ora 15.00 (11.00-15.00 ora României) pe stadionul Soccer City din Soweto, în apropiere de Johannesburg. Programul acesteia conține, potrivit unui comunicat de presǎ remis de AFP și citat de mediafax: intonarea imnului naţional, rugăciuni interconfesionale; omagiu adus de un prieten: Andrew Mlangeni, împreună cu care Mandela a fost deţinut pe insula-închisoare Robben Island în timpul regimului de apartheid, omagiu adus de familie: generalul Thanduxolo Mandela (purtătorul de cuvânt al familiei), urmat de patru nepoţi (Mbuso Mandela, Andile Mandela, Zozuko Dlamini, Phumla Mandela); omagiu adus de organizaţiile internaţionale: secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele comisiei Uniunii Africane Nkosazana Dlamini-Zuma; omagiu adus de liderii străini: preşedintele american Barack Obama, cel brazilian Dilma Rousseff, vicepreşedintele chinez Li Yuanchao, preşedintele namibian Hifikepunye Pohamba, indianul Pranab Mukherjee, cubanezul Raul Castro; discurs central al preşedintelui sud-african Jacob Zuma; slujbă oficiată de preotul metodist Ivan Abrahams; mulţumiri aduse liderului provinciei Gauteng (unde se află Soweto) Nomvula Mokonyane.

Stadionul Soccer City poate găzdui 80.000 de persoane. Ceremonia va fi transmisă pe marile ecrane instalate pe alte trei stadioane din Johannesburg şi 150 de zone din toată Africa de Sud. Ea va fi difuzată la televiziune în numeroase ţări. Aproximativ 1.500 de jurnalişti au fost acreditaţi la acest eveniment, în timp ce meteorologii anunţă o probabilitate de 80 la sută de a se produce precipitaţii.

2 comentarii

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-12-2013 - 16:15

– De ce nu participǎ Dalai Lama și Netanyahu la funeraliile lui Nelson Mandela

…aproape , ca LUMEA a …aflat !

In Rromanica , intrebarea majoritati boborenilor a fost in legatura cu neparticiparea lui Traian Baesecu !
Din surse sigure apropiate Palatului ,gurnalisti de la presa aservita si ticalosita a mogulilor au aflat motivele reale ,ale neparticipari la nivel inalt :

Se pare ca au existat …dubi serioase, privind …CINE va fi INMORMANTAT, primul
;
Astfel , exista temerea justificata, ca morthu din vara lui 2012 , care este intr-o stare de puthrefactzie avansata, va fi PRIMUL , spre satisfactia celor 7,4 milioane de alegatori , care au pus stampila pe ACTUL de DECES , al defunctului.

Si atunci , sa vezi SARBATOARE in ajunul POSTULUI CRACIUNULUI ,

ce a FOST in 25 DECEMBRIE 1989, a fost , o

NIMICa TOATA !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 10-12-2013 - 18:04

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult