Acasa InternationalExterne Proiect de “destalinizare” a Rusiei. Oare?

Proiect de “destalinizare” a Rusiei. Oare?

scris de M.A.
2 afisari

În Rusia ar putea fi interzisă menţinerea în serviciul de stat a funcţionarilor care neagă crimele regimului totalitar din URSS, scrie presa rusă, citată de Moldpres.

Stalin

foto: laist.com

Acesta este însă doar unul din punctele proiectului de „destalinizare” propus de un grup de lucru pentru memoria istorică din Consiliul prezidenţial pentru drepturile omului. În opinia membrilor săi, discursurile publice ale funcţionarilor de stat de orice rang, care conţin negarea sau justificarea crimelor regimului totalitar sunt incompatibile cu deţinerea unei funcţii de stat. În document se mai arată necesitatea revizuirii datelor comemorative oficiale ruseşti şi a sărbătorilor profesionale, „cu reorientarea acestora la evenimentele întregii istorii multiseculare a Rusiei, nu numai a perioadei sovietice”. Se mai subliniază necesitatea de a adopta o lege privind toponimia, care să interzică în denumirile localităţilor, străzilor, pieţelor etc., numele „persoanelor responsabile pentru represiuni în masă şi alte crime grave împotriva drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”. În program se propune obligarea “Serviciului Federal de Securitate (FSB), Ministerului Afacerilor Interne şi Arhivei de Stat a Rusiei să desfăşoare acţiuni speciale de căutare în arhivele departamentale şi de stat cu scopul descoperirii şi documentării maxim depline a locurilor de înhumare a victimelor terorii”. „Să se elaboreze şi să se emită o dispoziţie care să asigure accesul liber al cercetătorilor la toate documentele legate direct sau indirect de locurile de înhumare a victimelor terorii. În primul rând, urmează să fie deschise pentru cercetători fondurile care conţin acte despre execuţii, documente care fixează decesul deţinuţilor şi al deportaţilor, precum şi materiale ce ţin de anchetele interne ale organelor securităţii de stat din anii 1989-1991 şi din anii anteriori referitor la condamnările la moarte prin împuşcare şi la locurile de înhumare a celor executaţi”, se arată în program.

Propunerile privind instituirea programului naţional „Cu privire la perpetuarea memoriei victimelor regimului totalitar şi reconcilierea naţională” au fost transmise preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, în timpul întrevederii sale cu membrii Consiliului pentru drepturile omului, în luna februarie.

2 comentarii

gohugeaslabulungpecutaturci 01-04-2011 - 08:01

Se spune si s-a mai spus ca, civilizarea hoardelor stepei si aici nu-i vorba de rusii get pe get ,ci de „go-hu-ge-a-sla-bul-ung-pe-cu-ta-turci ” deci a tuturor popoarelor migratoare care bintuiau teritorile rusesti de la NISTRU pin la VLADIVOSTOK ,nu se putea face fara ” INSTRUIREA LOR” de catre STALIN,prin metodele lui chiar cu riscul de a casapii pe nedrept milioane de fiinte.Era constient ca numai asa va disciplina toata URSS, lucru care s-a si intimplat de pot acum sa se bata pe umeri cu americanii si nemtii.

obelix 01-04-2011 - 11:08

Nu e Portugalia. Show-ul 3D este senzational. Numai ca actiunea se petrece in Ucraina, la Harkov, pe 24 august 2010, cu ocazia Zilei Independentei. Cladirea este sediul administratiei regionale. Oricum, se poate auzi ca lumea vorbeste limba rusa.

am postat mesajul aici, pt ca sectiunea multimedia nu permite

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult