Protest la Madrid - De ce au ieşit în stradă spanioli | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Protest la Madrid – De ce au ieşit în stradă spaniolii

Protest la Madrid – De ce au ieşit în stradă spaniolii

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Mii de persoane s-au adunat în seara de marţi, 23 octombrie la Madrid pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate, strigând „demisia”.

Masurile de austeritate au scos spaniolii in strada la Madrid (foto: shebacss.com)

Protestul celor câteva mii de persoane a avut loc în apropiere de Congresul deputaţilor spanioli reunit pentru a dezbate bugetul pe 2013, ca protest faţă de politica de austeritate adoptată de guvernul de dreapta. Pe barierele amplasate în marea piaţă Neptuno, aceştia au desfăşurat un afiş imens pe care stătea scris „Demisia, PPSOE”, o siglă ce le reuneşte cele două mari partide spaniole, Partidul popular (PP) şi Partidul socialist (PSOE). Sub aceasta, manifestanţii îngenuncheaseră pentru a lipi mici afişe de carton scrise de mână, purtând sloganuri inventate de ei. „Guvernul ne cere să avem răbdare, dar noi strigăm nesupunere” sau „Un euro din patru pentru a plăti o datorie ilegitimă”.

Deputaţii s-au reunit marţi, 23 octombrie,  pentru a dezbate bugetul pe 2013 al Spaniei ce prevede economii în valoare de 39 de miliarde de euro în cadrul politicii de austeritate aplicată de guvernul lui Mariano Rajoy cu un total de 150 de miliarde în economii între 2012 şi 2014. Potrivit mediafax, această politică ce include reducerea salariilor şi a indemnizaţilor de şomaj precum şi creşterea impozitelor mai ales a TVA impune sacrificii pentru numeroşi spanioli în timp ce şomajul, afectând aproape 25 la sută din populaţi activă, nu încetează să crească. Protestatarii adunaţi la Madrid consideră noile reguli „o persecutare a săracilor”, oamenii simţindu-se nerespectaţi de Guvern.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult