Acasa InternationalExterne Proteste violente la Atena: gaze lacrimogene si hoteluri incendiate

Proteste violente la Atena: gaze lacrimogene si hoteluri incendiate

scris de M.A.
27 Afisari

Zeci de mii de oameni protestează pe străzile Atenei împotriva măsurilor de austeritatea luate de guvernul grec. Miercuri, toate sindicatele s-au unit într-o grevă generală, pentru a patra zi consecutiv.

Jurnalistul român Ovidiu Palcu a transmis de la Atena, pentru Realitatea TV, că televiziunile greceşti nu prezintă nimic din ceea ce se întâmplă pe străzi. Mai mult, postul public de televiziune este blocat şi nu emite nimic, a mai adăugat acesta. Protestatarii au aruncat cu diverse obiecte în forţele de ordine, au vandalizat intrările în două hoteluri de lux din Atena, au incendiat maşini şi au spart geamurile mai multor clădiri din centrul Atenei. Magazinele au fost închise, de teama protestelor. Scutierii încearcă să-i oprească pe protestatari să pătrundă în sediile mai multor instituţii publice.Aeroportul este închis, centrul oraşului este blocat, iar mai multe şcoli au fost închise. Compania Tarom şi-a anulat cursele la Atena şi Salonic. De altfel, niciun avion nu va zbura miercuri deasupra Greciei pentru că la protest participă şi controlorii de trafic aerian. Insulele sunt blocate, nici vapoarele nu circulă, iar serviciile publice şi şcolile sunt închise.

Sindicaliştii sunt nemulţumiti de măsurile dure pe care le-a luat Guvernul grec pentru a depăşi criza economică. Printre acestea, cele mai importante sunt tăierea a două salarii din cele 14, creşterea preţurilor la benzină şi bunuri de consum, pe baza unor accize, concedieri din sector public, toate parţial acceptate de sindicate. În plus, salariile au fost reduse cu 15%. Autorităţilele l-au transmis grecilor mesajul că trebuie să facă această reformă pentru a plăti împrumuturile luate de la bănci. Fără această reformă Grecia se va adânci în datorii. Dacă nu vor avea răspunsuri în privinţa solicitărilor, din parte autorităţilor, sindicaliştii ar putea continua greva şi de sărbători.

Sindicatele europene organizează miercuri o nouă zi de proteste împotriva planurilor de austeritate ale guvernelor, înainte cu o zi de reuniunea Consiliului European, de la Bruxelles, transmite Agerpres. Mişcările, coordonate de Confederaţia europeană a sindicatelor (CES), vor include o grevă generală în Grecia, manifestaţii în Cehia, la Bruxelles şi la Luxemburg.

În paralel, CES organizează o acţiune simbolică de protest la Bruxelles, unde se vor reuni joi şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană pentru a analiza mijloacele de a face faţă crizei ce afectează grav zona euro. Sindicalişti îşi propun să formeze, la miezul zilei, o „centură umană”, simbol al austerităţii bugetare, în jurul intrării în sediul Comisiei Europene, pentru a spune „Nu austerităţii pentru toţi şi bonusurilor doar pentru câţiva!”, după cum au explicat organizatorii, într-un comunicat. Din România, vor fi prezenţi prim-vicepreşedintele Cartel ALFA, Petru Dandea, şi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale Meridian şi Blocul Naţional Sindical (BNS) la Bruxelles.

În Luxemburg, sindicate luxemburgheze, belgiene, germane şi franceze vor organiza un pichet de protest în faţa Camerei Deputaţilor. O delegaţie va fi primită de premierul Jean-Claude Juncker, în calitatea sa de preşedinte al Eurogrupului (ce reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro).

În Cehia, după manifestaţiile din 8 decembrie ale salariaţilor din sectorul public, pentru miercuri este aşteptat la Praga un protest al poliţiştilor şi pompierilor, care vor denunţa în faţa Camerei Deputaţilor proiectul de buget de austeritate pe 2011.

Potrivit CES, acţiuni de amploare limitată mai sunt programate în Danemarca şi Franţa. Mişcarea socială se va continua sâmbătă, în Spania, unde se anunţă noi manifestaţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS