Acasa InternationalExterne UPDATE – Proteste violente soldate cu morti la Kiev. NATO reactioneaza

UPDATE – Proteste violente soldate cu morti la Kiev. NATO reactioneaza

scris de P.C.R.
4 afisari

UPDATE, ora 21.50 – Ucraina: Poliţia a început dispersarea manifestanţilor din piaţa Maidan din Kiev.

Manifestanţii ripostau cu cocteiluri molotov. Mai multe corturi instalate în piaţa Maidan, ocupată de opozanţi, au ars.

Potrivit poliţiei ucrainene, nouă persoane şi-au pierdut viaţa în urma ciocnirilor izbucnite marţi în centrul Kievului, în cursul cărora au fost răniţi 150 de manifestanţi şi 47 de membri ai forţelor de ordine.

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev. Protestatarii au lansat un atac împotriva sediului Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care l-au şi ocupat, aruncând cu pietre şi cocteiluri Molotov. Poliţia a anunţat că cinci civili au fost ucişi în timpul violenţelor.

Proteste violente soldate cu morti la Kiev

Sute de manifestanţi au ocupat din nou, marţi seară, sediul Primăriei din Kiev, care fusese evacuat duminică, după adoptarea legii amnistierii protestatarilor.

Manifestanţii au pătruns din nou în Primărie şi au creat o infirmerie improvizată. Protestatarii opoziţiei ucrainene evacuaseră, duminică, sediul Primăriei din Kiev, ocupat din decembrie, ca reacţie la eliberarea protestatarilor arestaţi. Primăria din Kiev, ocupată din 1 decembrie 2013, era „cartierul general” al mişcării de contestare a Administraţiei Viktor Ianukovici, la fel ca Piaţa Independenţei (Maidan).

Evacuarea Primăriei era una dintre condiţiile pentru aplicarea legii amnistiei în cazul celor 234 de protestatari eliberaţi vineri dar care rămân în continuare pasibili de pedepse cu închisoarea.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat marţi ‘profund preocupat’ de escaladarea violenţelor la Kiev şi a îndemnat toate părţile să se abţină de la orice act de violenţă şi să reia dialogul fără întârziere, relatează AFP.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, s-a declarat ‘foarte preocupată’ de ‘îngrijorătoarea escaladare’ a violenţelor la Kiev, unde au fost ucişi, potrivit poliţiei citate de Interfax, şapte civili şi doi poliţişti. ‘Condamn orice folosire a violenţei’, a declarat Catherine Ashton, potrivit unui comunicat. Oficialul UE le-a cerut totodată autorităţilor ucrainene să abordeze ‘rădăcinile crizei’.
Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a apreciat de asemenea că ‘preşedintele Ianukovici trebuie să realizeze de acum că poziţia sa nu mai poate fi susţinută şi să se retragă pentru a se forma un guvern de unitate naţională’.

La rândul său, liderul grupului liberalilor din PE, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a apreciat situaţia ca fiind ‘scăpată de sub control’ şi consecinţele sale ‘imprevizibile’, cerându-i dnei Ashton să convoace ‘de urgenţă’ o reuniune a miniştrilor europeni de afaceri externe.

După mai multe săptămâni de acalmie, confruntări violente au izbucnit din nou, marţi, la Kiev între opozanţii preşedintelui Viktor Ianukovici şi forţele de ordine. Forţele de ordine ucrainene au dat marţi opoziţiei un termen de două ore pentru ca situaţia să revină la calm la Kiev şi au avertizat că, în caz contrar, vor declanşa o intervenţie ‘de cea mai mare fermitate’.

7 comentarii

pathfinder 18-02-2014 - 21:37

NATO nu are nici o treaba.
S-a mutat problema mai la Est.
Numai boii nu inteleg…

digital 18-02-2014 - 21:40

să vezi ce de flori le va depune ue la coșciuge la ăia !
mai ales că vine…primăvara !

pathfinder 18-02-2014 - 22:30

Am inteles!
Spatiu inainte si dupa orice.
Vaca blonda….

pathfinder 18-02-2014 - 22:43

Ale tale sunt lipite?
Sot nu ai?
Yoga nu practici?

pathfinder 18-02-2014 - 22:45

Din pacate ?!? 🙂 a disparut comentariul degetelei…

jan dinu 19-02-2014 - 00:01

— SOLIDARITATE — cu natiunea ucraineana care lupta
impotriva — URSULUI POLAR BOLSEVIC — !!
— UCRAINIENI — luptati pina la capat pentru libertate !!
— AMINTITI-VA — de canibalismul provocat de russi stalinisti – bolsevici
asupra natiunii voastre !
Locul vostru este in EUROPA , RUSSIA va vrea shi pe voi in ASIA !!
SUCCES !!
JD-USA

pathfinder 19-02-2014 - 09:40

Nu-i asa simplu Jane…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult