Acasa InternationalExterne Protestele din Siria s-au soldat cu peste 200 de morţi

Protestele din Siria s-au soldat cu peste 200 de morţi

scris de M.A.
0 afisari

Cel puţin 200 de persoane au fost ucise în Siria, de la începutul protestelor, la jumătatea lui martie, dintre care majoritatea au fost ucise de forţele de securitate sau de poliţişti în civil, a anunţat Amnesty International.

Proteste in Siria

Proteste in Siria (foto: connect.in.com)

Organizaţia de apărare a drepturilor omului, cu sediul la Londra, afirmă că a primit o listă cu numele a cel puţin 200 de persoane ucise în cadrul manifestaţiilor, dar că „numărul real al morţilor ar putea fi mult mai mare”, transmite Mediafax. „Majoritatea au fost ucişi de tirurile forţelor de securitate sau de bărbaţi în civil, acţionând alături de acestea şi utilizând gloanţe reale, deşi Guvernul a afirmat că grupări înarmate ale opoziţiei sunt principalele vinovate”, afirmă Amnesty International. „Afirmaţiile şi dezminţirile Guvernului nu sunt corecte. Ele sunt flagrant contrazise de relatări ale martorilor, pe care le-am primit din centrele (mişcărilor) de contestare, de la Deraa (sud), Damasc, Latakia (nord-vest), iar acum de la Banias”, afirmă Malcolm Smart, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

„Aceste mărturii vorbesc despre lunetişti ai Guvernului care trag asupra manifestanţilor şi despre utilizarea forţei care a provocat morţi ilegitime”, a continuat directorul organizaţiei. „Pentru a stabili adevărul, este necesar să se efectueze urgent o anchetă independentă, completă şi aprofundată”, a conchis Smart.

Siria se confruntă, de la 15 martie, cu o mişcare de contestare a regimului, fără precedent. Reprimarea manifestanţilor s-a soldat cu zeci de victime la Deraa (100 de kilometri sud de Damasc), de unde a pornit mişcarea, şi la Banias (280 de kilometri nord-vest de Damasc). Autorităţile au procedat, totodată, la zeci de arestări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult