Acasa InternationalExterne Putin, nemulțumit de atitudinea lui Obama fațǎ de Rusia

Putin, nemulțumit de atitudinea lui Obama fațǎ de Rusia

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Vladimir Putin l-a acuzat pe Barack Obama că are o atitudine „ostilă” faţă de Rusia, referindu-se la ultimul discurs avut de președintele american la Adunarea Generalǎ a ONU.

Putin nemulțumit de atitudinea lui Obama fațǎ de Rusia (foto:newstalk.florida.com)

Putin nemulțumit de atitudinea lui Obama fațǎ de Rusia (foto:newstalk.florida.com)

Ȋntr-un interviu pentru cotidianul sârb Politika difuzat miercuri, 15 octombrie, de Kremlin, Putin a vorbit despre declarațiile lui Obama legate de „agresiunea Rusiei în Europa”, cu trimitere la criza ucraineană, considerȃnd-o printre principalele ameninţări din lume. Aceste declaraţii se adaugă sancţiunilor „adoptate (de Statele Unite şi aliaţii occidentali) împotriva unor sectoare întregi ale economiei” ruse. Astfel, liderul rus a afirmat cǎ „este dificil de calificat această atitudine, de altfel ostilă”, cerȃnd ca Washingtonul şi aliaţii săi să ţină cont de interesele Moscovei în loc să recurgă la presiuni.

„Suntem pregătiţi să dezvoltăm un dialog constructiv bazat pe principiile egalităţii şi ţinerii cont în mod serios de interesele altei părţi”, a rǎspuns Putin sublinind cǎ Rusia este deschisǎ la conciliere. Totodatǎ, „sperăm că partenerii noştri vor înţelege caracterul imprudent al tentativelor de a exercita şantaje asupra Rusiei” şi „că îşi vor aminti că discordia între marile puteri nucleare poate provoca stabilitatea strategică a lumii”, a avertizat liderul de la Kremlin.

Putin a mers mai departe și a acuzat SUA că ar fi provocat criza din Ucraina pentru a da vina ulterior pe Rusia. „Washingtonul a susţinut în mod activ Maidanul”, campania de manifestaţii contra preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, „şi a început să acuze Rusia, în timp ce protejaţii săi de la Kiev, prin naţionalismul lor nebun de furie, au ridicat împotriva lor o parte importantă a Ucrainei şi au plonjat ţara într-un război civil”, a declarat Putin.

Criza din Ucraina, alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia în martie şi sprijinul acordat de Moscova insurgenţilor rusofoni din estul Ucrainei, care refuză autoritatea noii puteri de la Kiev, au provocat cea mai gravă criză dintre Rusia şi occidentali de la sfârşitul Războiului Rece. Conform mediafax, Kievul şi Washingtonul acuză Moscova că a trimis trupe regulate în teritoriul ucrainean pentru a susţine insurgenţii, o acuzaţie respinsă de Rusia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult