Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că nu este de acord cu sintagma „țări neprietenoase” și motivează prin faptul că nu statele în sine sunt cele care ar merita, din punctul de vedere al Moscovei, să fie incluse într-o asemenea categorie.
Liderul de la Kremlin a clarificat, în discursul său, care ar fi expresia pe care ar vedea-o mai potrivită în contextul dat.
„Elite” în loc de „țări”
Vladimir Putin consideră că nu țările ar trebui incluse într-o categorie „neprietenoasă” în ceea ce privește poziția față de Rusia și războiul din Ucraina, ci elitele lor sau politicienii aflați la conducere, notează agenţiile Reuters şi TASS.
„Expresia ‘ţări neprietenoase’ a intrat aici în conştiinţa publică şi în limbajul comun. Dar ea nu reflectă cu acurateţe realităţile existente. Am putea chiar spune că nu reflectă realitatea deloc, întrucât ceea ce avem într-un anumit număr de ţări sunt elite neprietenoase, conducători neprietenoşi”, a remarcat Putin, în intervenţia sa la un congres al reprezentanţilor mediului de afaceri din Rusia.
În multe ţări, a continuat el, sistemele politice „permit adesea ascensiunea unor oameni care au un nivel oarecum redus de educaţie şi cultură generală, uneori ei nu înţeleg ce spun sau ce fac”.
„Rezultatul, cum este binecunoscut, îl vedem clar cu toţii. Activităţile lor sunt dăunătoare propriului lor popor şi propriilor lor afaceri”, a concluzionat președintele rus.
Guvernul rus a adoptat, pe data de 8 martie, o listă cu ţări „neprietenoase”, în urma sancţiunilor impuse Rusiei, după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est, care s-au raliat sancţiunilor.