Acasa InternationalExterne Putin: Rusia va obţine până la urmă demilitarizarea Ucrainei

Putin: Rusia va obţine până la urmă demilitarizarea Ucrainei

scris de Misu Andrei
203 Afisari

Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat din nou joi telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin şi l-a sunat apoi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat Palatul Elysee, informează AFP.

Convorbirea cu preşedintele rus, care a durat o oră şi 30 de minute, potrivit preşedinţiei franceze, este a treia dintre cei doi lideri de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Discuţia a avut loc „la solicitarea preşedintelui Putin”, a precizat apoi premierul francez Jean Castex la postul TF1. „Situaţia de pe teren este, incontestabil, foarte proastă”, a adăugat acesta.

„Se pare că Vladimir Putin îşi menţine poziţiile, dorinţa de demilitarizare a Ucrainei, capitularea Ucrainei, iar acest lucru, evident, este inacceptabil”, a mai spus prim-ministrul francez.

În faţa Moscovei, „este nevoie de o foarte mare fermitate în privinţa principiilor şi a sancţiunilor”, căutând în acelaşi timp „pacea prin dialog”, ceea ce, „incontestabil”, este „foarte dificil”, a adăugat oficialul francez.

Kremlinul a transmis la rândul său că Putin i-a spus lui Macron în discuţia de joi că scopurile operaţiunii Rusiei în Ucraina, şi anume demilitarizarea şi obţinerea statutului de neutralitate, vor fi obţinute până la urmă, potrivit Reuters.

Putin a mai afirmat că orice încercări ale Kievului de a întârzia negocierile nu vor face decât să determine Moscova să îţi sporească lista de solicitări, conform Kremlinului.

Discuţia telefonică dintre Macron şi Putin a fost anunţată în direct în cursul dimineţii de ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă online, transmite Agerpres.

„Franţa are o tradiţie veche în a fi intermediară în conflicte”, a spus el, subliniind că Moscova ar fi „încântată” dacă Franţa ar reuşi în această misiune.

Miercuri, preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un război „alimentat de o lectură revizionistă a istoriei europene”. Cu toate acestea, Macron a spus că va menţine legătura cu preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a încerca să-l convingă să renunţe la arme.

Şeful statului francez a adăugat că oferă ajutorul Franţei în negocierile dintre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei şi încearcă să împiedice ca actualul război din Ucraina să se extindă în alte ţări.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult