Acasa InternationalExterne „Dizidentul” George W. Bush s-ar fi opus războiului din Irak

„Dizidentul” George W. Bush s-ar fi opus războiului din Irak

scris de Ziua Veche
2 afisari

 

 

.Fostul preşedinte american George W. Bush a dat asigurări luni că a fost „o voce dizidentă” în cadrul administraţiei sale, opunându-se războiului din Irak, dar s-a alăturat, ulterior, poziţiei de recurgere la forţă contra lui Saddam Hussein, în 2003. „Eram o voce dizidentă. Nu voiam utilizarea forţei”, a declarat fostul preşedinte într-un interviu pentru postul de televiziune NBC, cu o zi înainte de publicarea memoriilor sale, intitulate „Decision Points”. „Voiam să dau o şansă diplomaţiei”, a declarat fostul şef de stat, potrivit Mediafax.


Bush mărturiseşte că vara lui 2006 a reprezentat „punctul cel mai de jos al preşedinţiei” sale. „Asta deoarece am crezut că eram pe cale să pierdem în Irak”, a precizat el. Întrebat despre scandalul de la închisoarea Abu Ghraib şi tratamentul aplicat deţinuţilor irakieni de soldaţi americani, Bush a confirmat că secretarul său al Apărării, Donald Rumsfeld, i-a oferit demisia sa. „M-am gândit serios să accept. Ştiam că înlocuirea şefului Pentagonului era un semnal foarte puternic, după o greşeală atât de gravă. Dar m-a reţinut un factor important: nu exista un candidat natural pentru a-l înlocui”, a adăugat fostul preşedinte american.

Întrebat despre influenţa vicepreşedintelui său, Richard Cheney, care l-ar fi îndemnat să atace Irakul, Bush a răspuns că această problemă nu are importanţă. „Eu decid când atacăm”, a adăugat el. Cheney „poate că a spus «hai», dar eu am spus nu”. Potrivit unui fragment din cartea sa, publicat de presă, Bush dă asigurări că „nimeni nu a fost atât de afectat şi de furios ca mine, atunci când nu am găsit arme de de distrugere în masă” în Irak, având în vedere că aceasta a fost justificarea pentru declanşarea ostilităţilor. Bush a refuzat, în acest interviu pentru NBC, să îşi ceară scuze în faţa americanilor pentru declanşarea războiului. „Scuzele ar însemna că această hotărâre a fost rea. Iar eu nu cred că a fost o hotărâre rea”, a adăugat fostul preşedinte, care a dat asigurări că „lumea este mai bună fără Saddam Hussein”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult