Acasa InternationalExterne Radovan Karadzici, vinovat de crime de război. Ce pedeapsa a primit

Radovan Karadzici, vinovat de crime de război. Ce pedeapsa a primit

scris de A.P.
8 afisari

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a fost găsit vinovat joi de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de zece din cele 11 capete de acuzare, inclusiv pentru genocid la Srebrenica, dar și pentru crime de război și crime împotriva umanității, și condamnat la 40 de ani de închisoare, relatează Reuters și AFP.

Fostul lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici este vinovat de crime de război în timpul conflictului din Bosnia, a anunțat un judecător al Tribunalului Penal Internațional.

Radovan Karadzici

Radovan Karadzici

Radovan Karadzici a fost găsit vinovat de crime de război pentru asediul din Saraievo, a anunțat un judecător al Tribunalului Penal Internațional. De asemenea, a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității în cazul a 20 de localități din Bosnia.

Radovan Karadzici a fost găsit nevinovat în cazul unuia din cele două capete de acuzare de genocid.
Lui Karadzici i se impută mai ales responsabilitatea masacrului de la Srebreniţa şi asediul de la Sarajevo, în care au murit în total cel puţin 18.000 de oameni. El a fost arestat în iulie 2008 într-un autobuz în Belgrad, după mai mult de zece ani de căutări. Fostul lider politic se dădea drept un terapeut care folosea metode alternative.

Procesul lui Radovan Karadzici a început în octombrie 2009 și s-a încheiat în octombrie 2014, scrie Agerpres.

Radovan Karadzici, în vârstă de 70 de ani, este acuzat de masacrarea a 8.000 de bărbați și băieți musulmani de forțele sârbe bosniace la Srebrenița în iulie 1995, cel mai sângeros măcel comis în Europa după cel de-Al Doilea Război mondial și calificat drept genocid de justiția internațională.
Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia trebuie să răspundă celor 11 capete de acuzare, între care genocid, crime împotriva umanității și crime de război comise în timpul războiului din Bosnia, care a făcut circa 100.000 de morți și a provocat strămutarea a 2,2 milioane de persoane între 1992 și 1995.

Acuzarea a cerut închisoarea pe viață. Karadzici, care își asigură singur apărarea cu ajutorul unui consilier juridic, a pledat nevinovat.

La deschiderea procesului de la Haga, în martie 2010, el a afirmat că masacrul de la Srebrenița a fost un „mit”. În prima zi a susținerii pledoariilor, Radovan Karadzici a asigurat că a fost „un prieten adevărat al musulmanilor”.

Fost președinte al republicii unilateral proclamate de sârbii bosniaci, Republica Srpska, el este de asemenea acuzat pentru asediul de la Sarajevo care a durat 44 de luni și în timpul căruia 10.000 de persoane au fost ucise.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult