Acasa InternationalExterne UPDATE:Raidul care a schimbat viitorul Fasiei Gaza. Israelul declanseaza o ancheta fortat de SUA. Turcia vrea investigatie ONU

UPDATE:Raidul care a schimbat viitorul Fasiei Gaza. Israelul declanseaza o ancheta fortat de SUA. Turcia vrea investigatie ONU

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

 

.

UPDATE: Israelul a anuntat ca va incepe o ancheta in cazul raidului asupra flotilei pro-palestiniene din 31 mai, in urma caruia 9 activisti turci si-au pierdut viata,  dupa mai multe consultari cu Statele Unite, relateaza BBC. Din comisia de investigatie, condusa de fostul judecator al Curtii Supreme Israeliene, Jacob Turkel, vor face parte doi observaori straini – castigatorul Premiului Nobel pentru Pace, irlandezul David Trimble, si procurorul militar canadian Ken Watkin. Turcia a respins ancheta, amenintand cu masuri fara precedent daca ONU nu va realiza o investigatie proprie, impartiala.
La aproape doua saptamani distanta de la raidul comandourilor israeliene asupra navei “Mavi Marmara”, soldat cu moartea mai multor pasageri si ranirea unor militari din Forta de Aparare a Israelului/I.D.F., raporturile de forte din Orientul Mijlociu nu s-au modificat, doar declaratiile politice au indicat necesitatea unei alte abordari a situatiei din aceasta regiune.

Fermitatea lui Netanyahu

 

Drumul celor sase nave cu ajutoare umanitare pentru Gaza a fost extrem de bine pregatit. Vasele respective erau departe de coasta palestiniana cand erau transmise imagini cu ambarcatiile celor ce asteptau flotila. S-a creat, inteligent, o asteptare, falsa, de spargere a blocadei militare israeliene.

Premierul Benyamin Netanyahu a semnalat public ca navele mentionate vor fi oprite. Ceea ce s-a si intimplat. Controlul efectuat de militarii israelieni pe cinci dintre aceste vase cu ajutoare umanitare s-a derulat fara niciun incident. insa, pe „Mavi Marmara” s-a derulat o confruntare inegala. Activistii pro-palestinieni erau mai numerosi, decisi sa ii infrunte pe militarii I.D.F, care aveau ordine precise si nu au ezitat sa faca uz de arma.

Abia cand a curs sange, observatorii impartiali au inceput sa fie mai atenti la detalii. Cum ar fi prezenta, printre pasageri, a unui grup de islamisti turci. Sau arborarea drapelului national al Turciei pe navele flotilei cu ajutoare umanitare.

Aflat intr-un turneu diplomatic peste hotare, Netanyahu nu a mai ajuns la Casa Alba. Nu este exclus ca apropierea flotilei de coasta Fasiei Gaza sa fi fost special planificata inaintea programatului dialog dintre presedintele SUA si premierul Israelului.

Netanyahu a raspuns tuturor criticilor si presiunilor survenite dupa incident, cu un enunt lucid, semnaland prietenilor tarii sale ca va veni momentul cand se vor convinge, „pe propria piele”, de pericolul reprezentat de fortele cu care se confrunta acum I.D.F.

Mai mult, la sugestii venite de peste Ocean, s-a aratat deschis unui alt mod de a fi efectuat controlul vaselor care aduc ajutoare umanitare in Gaza, cu eventuala participare a unor experti din partea ONU.

Esentiala este consecventa cu care premierului israelian si-a respectat propriile convingeri. Asa au procedat si predecesorii sai. Fiindca nu aveau de ales, Israelul luptand si azi pentru supravietuire.

.Miza investigatiei cu participare internationala

Ce s-a intamplat totusi pe nava “Mavi Marmara”? Asta a dorit sa afle si seful Statului Major General al I.D.F./Tzahal, generalul-locotenent Gabi Ashkenazi, care a urcat la bordul acestui vas insotit de comandantul Fortelor Navale Israeliene, generalul-maior Eliezer Marom. Imaginile surprinse cu acest prilej arata un lider militar calm, dar pe ganduri. Adresandu-se ulterior militarilor care au actionat in raidul cunoscut, Generalul Ashkenazi le-a spus :”V-am trimis in aceasta misiune si ati actionat exceptional. Este inca necesar sa cercetam in continuare ce s-a intamplat. Nu pot decat sa imi imaginez realitatile dure cu care v-ati confruntat. in conditiile in care viata fiecaruia dintre voi a fost in pericol, ati actionat corect. Un soldat IDF, a carui viata este in pericol trebuie sa manuie arma si sa-si protejeze viata. Daca persoanele aflate la bordul navei Mavi Marmara s-ar fi comportat ca pasagerii celorlalte cinci vase din flotila, realitatea ar fi fost cu totul alta. Ei ar fi putut veni in portul nostru pentru a descarca marfa. Totusi, nu pentru asta au venit ei. Voi ati actionat corect, cu energie si curaj. Noi traim intr-o situatie complicata, atat pe uscat, cat si pe mare. si trebuie sa fim pregatiti pentru urmatorul incident.” Ulterior, el a declarat ca vizita sa pe vas si la spitalul unde erau soldatii raniti este parte a investigatiilor in curs de derulare si a procesului de lectii invatate.

Sosit in capitala israeliana la mijlocul acestei sapamani, ex-premierul britanic Tony Blair a acordat un interviu postului TV Canal 10, in cursul careia a declarat:”Cand este vorba de securitate sunt de partea Israelului 100%. Israelul are dreptul la autoaparare”. in acelasi timp, Blair a precizat ca:”Orice investigatie trebuie sa fie completa, impartiala si ar putea fi derulata cu participarea unui element international.” Pentru a elimina alte dubii, fostul premier a adaugat:”in privinta dreptului la autoaparare nu sunt intrebari. Au fost anterior rachete trase din Fasia Gaza. Sunt acolo oameni care vor sa ucida israelieni nevinovati”. Discutii detaliate privind consecintele incidentului de pe nava „Mavi Marmara” le-a avut Tony Blair cu premierul Benyamin Netanyahu si ministrul apararii Ehud Barak.

.Miza investigatiei asupra imprejurarilor care au dus la pierderea de vieti omenesti nu este doar identificarea vinovatilor, ci si gasirea unor proceduri noi de actiune, in situatii similare, conform reglementarilor internationale in vigoare.

Rolul premierului Erdogan

Chiar daca opinia publica internationala a fost atenta doar la raspunsul dur al Israelului, la tentativa Flotilei pentru Gaza de a atinge coasta palestiniana se trec cu vederea cateva aspecte. Oficialii egipteni, Autoritatea Palestiniana si ministrii de externe arabi admit ca liderii Hamas nu au fost de acord ca granita de sud, care se intersecteaza cu cea egipteana sa fie controlata, dupa ce au preluat puterea in anul 2007, in urma alegerilor.

Mai mult, Egiptul a blocat – ca si Israelul – Gaza, de cand aceasta este condusa de Hamas, Cairo avand sprijinul tarilor arabe si al Autoritatii Palestiniene. Dar nicio tara nu a cerut pana acum Egiptului ridicarea blocadei…

Daca este sa respectam adevarul istoric, in anul 2005, cand Israelul si-a retras complet fortele militare din Fasia Gaza, nu a fost impusa nicio blocada. Din nefericire, organizatia Hamas a preferat sa declanseze o campanie de bombardare a localitatilor israeliene limitrofe zonei Gaza, in care au fost utilizate peste 10.000 de rachete.

Abia atunci s-a ajuns la actuala blocada, menita a impiedica extinderea actiunilor teroriste in regiune.

Toate astea sunt trecute sub tacere in Turcia. Mai mult, intr-un discurs rostit in orasul Konya, din Anatolia Centrala, premierul Tayyip Erdogan s-a adresat israelienilor – prin intermediul televiziunii – astfel: “cele sase comandamente (religioase) arata ca nu trebuie sa ucideti. intelegeti? O voi mai spune odata. in engleza: you shall not kill. si in ebraica: Lo Tirtzakh’.”Apoi i-a comparat pe militarii din Tzahal cu luptatorii separatisti kurzi, care ucid copiii aflati inca in mamele lor. Ei omoara copiii care merg pe bicicleta”.

Militarii israelieni nu trebuie sa ucida, dar cei turci pot… Asa cum s-a intamplat pe 5 iunie a.c., cand in urma raidului aerian executat asupra nordului Irakului, unde isi au taberele luptatorii kurzi, au fost ucisi 210 oameni care visau la un Kurdistan liber. De care nici nu vrea sa auda premierul care ii indeamna, demagogic, pe altii sa nu ucida. Mai mult, Erdogan a afirmat ca:”Nu este posibil ca aceia care au credinta islamica sa promoveze genocidul”. Decat in Kurdistan.

Interesul premierului turc pentru Fasia Gaza este mai vechi. Anul trecut, Bulent Yildirim – liderul organizatiei radicale islamice turce IHH, care a organizat flotila cu sase vase – a avut un discurs in Gaza, in care a facut referiri la necesitatea martirilor pentru atingerea obiectivelor islamului. Pe timpul alocutiunii sale Yilderim a afirmat: Toate popoarele lumii islamice ar trebui sa isi doreasca un lider ca Recep Tayyip Erdogan“. Multimea de palestinieni adunati la miting nu a raspuns cu entuziasm la lozincile lui Yilderim.

in schimb, cea din Anatolia – dupa ce Erdogan i-a atentionat pe americani ca nu accepta ca Hamas sa fie considerat un grup terorist – l-a aclamat in delir, scandand: „Pre-mi-e-rul Mu-ja-he-din”.

.

.Statele Unite nu si-au spus ultimul cuvant

Oficiali americani au avertizat Israelul cu privire la folosirea excesiva a fortei, la o intalnire cu diplomati israelieni si specialisti in securitate menita a creiona modalitati prin care blocada poate fi relaxata, astfel ca in Gaza sa fie primite mai multe ajutoare umanitare.

De altfel, intr-un interviu acordat CNN, Obama ii raspunde lui Larry

King:– Am ajuns la o situatie in care Israelul are legitime ingrijorari legate de securitatea sa, atata timp cat au fost loviti cu rachete in orasele lor, situate de-a lungul frontierei dintre Israel si Gaza. Am fost acolo si am vazut gaurile lasate de rachetele venite in camerele de culcare ale oamenilor. Deci, Israelul are legitime ingrijorari in aceasta privinta. Pe de alta parte avem blocada care ii impiedica pe palestinienii din Gaza sa gaseasca un loc de munca, sa faca o afacere, sa faca comert si sa aiba oportunitati pentru viitor.

-Este prematur sa condamnati Israelul?

– Avem nevoie de toate faptele. Dar nu este prematur sa spunem israelienilor si sa spunem palestinienilor si sa spunem tuturor partilor (implicate) din regiune ca actualul status quo nu mai poate continua”.

O opinie ignorata la Ankara. Dovada? Declaratia belicoasa a premierului Erdogan, conform careia nu va ezita sa plece cu ajutoare umanitare spre Gaza, pentru a sparge blocada israeliana.

Dar cum se va simti „premierul Mujahedin”, cand viitoarea flotila va fi avertizata – de un portavion american – sa isi schimbe traseul?…

SUA va influenta schimbarea situatiei din Gaza, fie si pentru faptul ca un nou conflict militar in zona nu este deloc dorit de administratia Obama.

(Material publicat in numarul 9 al saptamanalului ZiuaVeche.ro)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult