Acasa InternationalExterne UPDATE Criza ostaticilor din Alegeria: MAE confirmă răpirea unui român. SRI a format celula de criză

UPDATE Criza ostaticilor din Alegeria: MAE confirmă răpirea unui român. SRI a format celula de criză

scris de Z.V.
4 afisari

UPDATE 16.17: Cea mai recentă informaţie oficială cu privire la luarea de ostatici de la complexul petrolier In Amenas, din estul Algeriei, vorbeşte despre salvarea reuşită a 30 de angajaţi algerieni, ţinuţi ostatici de ieri, relatează portalul algerian de ştiri www.presse-dz.com. Ostaticii au fost preluaţi imediat după ieşire de militari din armata algeriană, potrivit unui responsabil local, citat de agenţia APS.

În ce priveşte situaţia din jurul complexului, înconjurat în continuare de armată, nu a fost oferită nicio informaţie oficială. Sigur este însă că au avut loc schimburi de focuri între forţele de securitate şi răpitori, transmite Agerpres.

„Teroriştii au încercat să iasă cu ostaticii. Ei au fost respinşi de forţele de securitate”, a afirmat, pentru portalul de ştiri TSA, Knaoui Sidi, unul dintre responsabilii din regiune, care a dat asigurări că militarii algerieni au intervenit pentru a contracara tentativa răpitorilor. Potrivit unor surse de securitate, autorităţile militare au trimis la faţa locului, în cursul dimineţii, noi elicoptere de la baza militară aeriană Biskra. În timpul nopţii, două unităţi speciale de intervenţie au sosit la In Amenas, venind de la Alger.

UPDATE 15.33: Informaţii contradictorii. Conform Al Jazeera, 35 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi în timp ce încercau să schimbe locaţia în care se aflau. De asemenea, alte surse precizează că doar doi ostatici au fost răniţi. În acelaşi timp, alte publicaţii internaţionale spun că ostaticii sunt în viaţă, iar răptorii ameninţă că îi vor ucide, dacă se încearcă eliberarea lor. Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul „ostaticilor este în jur 41” şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania.

UPDATE:  MAE a confirmat că printre ostaticii de la complexul de exploatare a gazelor naturale din Algeria, s-ar afla şi angajaţi din România.

În cadrul conferinţei de presă susţinută la MAE în jurul orei 14:00, secretarul general Robert Cazanciu a declarat că „Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat că un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, angajaţi ai companiei, sunt ţinuţi ostateci de iniţiatorii atacului armat”. El a adăugat că ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare şi sprijin constituit. Ambasadorul Algeriei a fost convocat la MAE pentru a stabili principiile de colaborare.  Anterior, la ora 13:30, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat, pentru mediafax, că s-a constituit o celulă de criză în legătură cu răpirile din Algeria, la nivelul instituţiilor abilitate din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului.

Teroristul care s-a prezentat cu numele Abu al-Baraa, a declarat joi, 17 ianuarie pentru Al-Jazeera, că între cei 41 de ostatici din Algeria se află un român, MAE anunţând că va verifica informaţia.

Răpit de terorişti. Un român printre ostaticii din Algeria (foto: radioaustralia.net.au)

Răpitorul a precizat postului de televiziune din Qatar că numărul „ostaticilor este în jur 41″ şi că aceştia provin din 11 ţări, şi anume Norvegia, Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia şi Germania. Membrii grupării reţelei teroriste afiliate cu Al-Qaida vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri. Purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga a declarat pentru mediafax că „Verificăm, inclusiv prin Ambasada României în Algeria, informaţia apărută privind posibila răpire a unui cetăţean român. În măsura în care vom avea informaţii suplimentare despre această informaţie, le vom comunica cât mai prompt”. De asemenea MAE a anunţat că secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc va susţine, la ora 14.00, la sediul ministerului, declaraţii de presă „pe tema ostaticilor din Algeria„.

Abu al-Baraa a adăugat că armata algeriană a tras în direcţia instalaţiei, rănind un ostatic japonez.  Un britanic şi un algerian au fost ucişi, iar alte şase persoane rănite, potrivit autorităţilor algeriene. Mai mulţi occidentali au fost luaţi ostatici, iar alţi 150 de angajaţi algerieni ai grupului francez CIS Catering sunt de asemenea reţinuţi în interiorul complexului exploatat de grupurile britanic BP, norvegian Statoil şi algerian Sonatrach.

Atacul a fost revendicat de către o grupare islamistă armată, „Semnatari cu sânge”, ca „reacţie la cruciada dusă de către forţele franceze în Mali”, potrivit unui comunicat publicat de site-ul de Internet mauritan privat Alakhbar. Acesta este numele pe care algerianul Mokhtar Belmokhtar, cunoscut ca „orbul”, unul dintre liderii istorici ai Al-Qaida în Maghrebul islamic (AQMI), destituit recent, l-a dat unităţii sale combatante (katiba).

1 comentariu

Zenovia-Zamfira 17-01-2013 - 13:42

Crapa-ti-ar ochisorii Belmokhtarule!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult