Acasa InternationalExterne Raport CE: Grave încălcări ale drepturilor omului în Crimeea

Raport CE: Grave încălcări ale drepturilor omului în Crimeea

scris de Laurentiu Banches
3 afisari

Un raport al Consiliului Europei (CE) denunță încălcări grave ale drepturilor omului în Crimeea, menționând că trebuie luate de urgență măsuri pentru a proteja minoritățile și libertatea media în peninsula ucraineană anexată de Moscova.

Raport CE: Grave încălcări ale drepturilor omului în Crimeea (foto:nbcnews.com)

Raport CE: Grave încălcări ale drepturilor omului în Crimeea (foto:nbcnews.com)

Raportul constituie prima evaluare de către o organizație internațională a situației drepturilor omului în Crimeea de la anexarea sa de către Rusia, fiind redactat după vizitele la Kiev, Moscova și Simferopol realizate de comisarul pentru drepturile omului al CE, Nils Muiznieks. Comisarul a solicitat anchete efective și urmărirea autorilor „tuturor cazurilor de încălcări grave ale drepturilor omului care s-au produs în Crimeea din februarie 2014, inclusiv recentele răpiri”, menționând că „trebuie de asemenea luate de urgență măsuri pentru a garanta drepturile minorităților și securitatea lor, precum și libertatea media și securitatea jurnaliștilor”.

Raportul său menționează, printre altele, decese suspecte și dispariții ale militanților societății civile. Muiznieks consideră „preocupantă” situația a circa 300.000 de tătari în Crimeea, a persoanelor de origine ucraineană și a tuturor acelora care au refuzat cetățenia rusă. Totodată, el se declară îngrijorat de perchezițiile practicate de forțele de securitate în instituții religioase musulmane, în întreprinderi și la domiciliile membrilor comunității tătare.

În plus, Nils Muiznieks solicită dizolvarea forțelor de autoapărare ale Crimeii, grupuri paramilitare proruse care s-au constituit la sfârșitul lui februarie și care au susținut puternic referendumul prin care a fost aprobată alipirea peninsulei la Rusia. Conform Agerpes, comisarul condamnă în raport și ‘”gresiunile fizice și manevrele de intimidare suferite de jurnaliști în ultimele luni”.

De asemenea, raportul subliniază necesitatea de a garanta de urgență „accesul liber și necondiționat în Crimeea al organizațiilor internaționale umanitare și de apărare a drepturilor omului, oricând și pe toate căile, precum și o monitorizare internațională fără obstacole”. Peninsulă ucraineană în majoritate rusofonă, Crimeea a fost anexată de Rusia după trei săptămâni de ocupare de către forțele ruse și un referendum privind alipirea considerat ilegal de către țările occidentale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult