Acasa InternationalExterne Raport Freedom House: Rusia a avut un declin puternic al democratiei in ultimii 10 ani

Raport Freedom House: Rusia a avut un declin puternic al democratiei in ultimii 10 ani

scris de Ziua Veche
2 afisari

.In ultimii zece ani, Rusia a cunoscut cea mai semnificativa scadere a nivelului de democratie in comparatie cu 28 de tari din Europa de Est si fosta URSS. Acest fapt este precizat in raportul anual al Freedom House, „Statele in stare de tranzitie” pe 2009 (Nations in Transit), dedicat schimbarilor pozitive si negative in cazul drepturilor omului si al democratiei, transmite Lenta.ru.


Freedom House evalueaza tarile dupa urmatoarele 7 criterii: procesul electoral, societate civila, mass-media independente, starea de guvernare democratica, guvernarea locala democratica, independenta sistemului juridic si coruptia. La nivelul coruptiei, Rusia se afla in clasament alaturi de Azerbaidjan, Kazahstan si Kargastan, fiind urmate de Turkmenistan si Uzbekistan. Daca urmarim insa nivelul democratiei, potrivit Freedom House, 2008 si 2009 au fost unii dintre cei mai „nefericiti” ani pentru Rusia, situatia inrautatindu-se treptat din 2001 pana in prezent.

In general, potrivit unui comunicat de presa a organizatiei pentru drepturile omului, raportul descrie o tendinta ingrijoratoare de eliminare treptata a reformelor democratice si o abatere spre autoritarism, care se reflecta in 14 din cele 29 de tari studiate.

Dintre cele 10 noi state membre UE, situatia la nivelul democratiei s-a imbunatatit doar in Lituania, in timp ce in 6 dintre ele ea s-a deteriorat, iar in celelalte a ramas aceeasi. In Balcani, tendinte pozitive au fost identificate in Macedonia, Serbia, Kosovo, si negative in Albania si Bosnia, potrivit Freedom House. Printre cele 12 foste republici sovietice, situatia s-a imbunatatit doar in Belarus, iar in Azeerbaidjan, Kargastan, Kazahstan, Uzbekistan, Moldova si Rusia s-a deteriorat.

Legat de libertatea presei in cele 29 de tari, raportul arata o agravare a situatiei atat in media traditionala, cat si in mediul online.

Dintre cele 29 de tari, in categoria „democratie stabila” intra Slovenia, Estonia, Letonia, Republica Ceha, Lituania, Polonia, Ungaria si Slovacia. Rusia si Tadjikistanul s-au incadrat la „regimuri autoritare stabile”. Potrivit raportului, cea mai proasta situatie pentru 2009 a inregistrat-o Uzbekistanul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS