Acasa InternationalExterne Ratko Mladic este „erou” pentru sătenii din Lazarevo

Ratko Mladic este „erou” pentru sătenii din Lazarevo

scris de A.B.
3 afisari

Arestarea lui Ratko Mladici a stârnit vii emoţii în satul Lazarevo (nord-estul Serbiei), localnicilor venindu-le cu greu să creadă că printre ei se ascundea un „erou”.

ratko_mladicPe un panou amplasat la intrarea în Lazarevo cineva a amplasat o tăbliţă pe care scrie „Ratko Mladic, erou„, o părere împărtăşită de cei mai mulţi dintre cei 3.000 de locuitori, majoritatea sârbi-bosniaci instalaţi aici după al II-lea Război Mondial.

Un bărbat a recunoscut că „se ştia că Ratko Mladici se ascundea acolo”. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor intervievate de corespondentul AFP cred că satul Lazarevo a fost pur şi simplu ales pentru „înscenarea” arestării, dat fiind că unul dintre verii lui Mladici locuia acolo.

„Într-un astfel de sat, toate lumea cunoaşte pe toată lumea. Este imposibil ca Mladici să fi fost aici fără să se ştie”, afirmă Mirosloav Gacanski, 53 de ani, care locuieşte la zeci de metri de casa în care se ascundea Mladici. „Cine se putea ascunde la un văr fără să ştie întreaga planetă? Nu ar fi logic”, adaugă el.

„Suntem şocaţi, toată lumea va arăta satul nostru cu degetul”, afirmă Slavujka Predici, în vârstă de 48 de ani.

Acest sentiment de frustrare şi prezenţa unui număr mare de jurnalişti a provocat numeroase reacţii. Aproximativ 100 de localnici au blocat cu un tractor intrarea în curtea casei unde locuia Mladici, transmite Mediafax.

Mulţi cred că Mladici a fost un erou şi îl critică dur pe preşedintele Boris Tadici, îndemnându-l să se sinucidă.

Forţele de ordine au intervenit în mai multe rânduri pentru a împiedica izbucnirea unor violenţe.

„Vom fi consideraţi trădători”, afirmă Janko Vracar, un bărbat de 35 de ani care crede că arestarea lui Mladici în Lazarevo a fost doar o „mascaradă”.

Citeşte aici cum a fost arestat Ratko Mladic

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult