Acasa InternationalExterne Razboi germano-elen: Nemtii ii pun pe greci la munca, grecii cer despagubiri

Razboi germano-elen: Nemtii ii pun pe greci la munca, grecii cer despagubiri

scris de Ziua Veche
1 afisari

Vicepremierul grec, Theodoros Pangalos, a declarat in cadrul unui interviu acordat postului de radio BBC World Service, ca despagubirile de razboi pe care Germania le-a platit Greciei, dupa ocupatia nazista din 1941, au fost insuficiente, si a criticat atitudinea autoritatilor de la Berlin fata de actuala situatie economica din aceasta tara. “Ne-au luat aurul din Banca Nationala, ne-au luat banii, iar noi nu i-am putut recupera (…) aceasta este o chestiune ce va trebui rezolvata in viitor”, a afirmat Pangalos. “Nu spun ca ar trebui sa ne returneze banii, in mod obligatoriu, dar macar sa ne multumeasca”, a mai adugat acesta, potrivit EUobserver.

 

Declaratiile lui Pangalos ar putea fi o reactie la recentul scandal iscat de saptamanalul german Focus. Saptamana aceasta, pe coperta publicatiei a aparut o imagine a statuii Venus din Milo, facand un gest obscen, intitulata “Sarlatanii din familia euro”, fapt care a determinat critici dure din partea unor politicieni greci. Citand mai multe sondaje de opinie, Wall Street Journal sustine ca aproximativ doua treimi dintre germani se opun acordarii unui eventual sprijin financiar autoritatilor de la Atena. Cu toate acestea, potrivit presei internationale, in urmatoarele zile, Germania ar putea face public planul de salvare a Greciei.

Grecia nu trebuia acceptata in zona euro

Raspunzand acuzatiilor vicepresedintelui elen, purtatorul de cuvant al Ministerului german de Externe, Andreas Peschke, a declarat ca “o discutie referitoare la trecut nu duce la rezolvarea problemelor actuale”. El a mai adugat ca, pana in anul 1960, Germania a platit Greciei despagubiri in valoare de aproximativ 115 milioane marci germane, la care se adauga sumele platite persoanelor care au fost condamnate la munca fortata de regimul nazist. In acelasi timp, mai multi analisti economici germani sunt de parere ca aceste divergente ar putea determina Berlinul sa abandoneze Grecia. Potrivit cotidinaului The Telegraph, Hans – Werner Sinn, directorul institutului economic IFO, din Germania, a declarat ca Grecia “nu trebuia sa intre in zona euro, deoarece nu indeplinea toate conditiile, iar acum, aceasta incearca sa santajeze alte state europene prin intermediul euro”. Sinn a subliniat si faptul ca nu Uniunea European ar trebui sa sprijine Grecia, deoarece exista o institutie secializata in acordarea de imprumuturi, si anume Fondul Monetar International.

0 comentariu

DACIANA 25-03-2010 - 20:05

…dar interesant. Scrieti mai concis.

oblioo 25-03-2010 - 21:32

Articolul are doar o pagina. Mai concis de atat, nu se poate.
Exista „muschii” mintii si capacitatea de concentrare, care se antreneaza la fel ca si musculatura.
Dupa ce ai capacitatea de concentrare si obisnuinta de a citi 3 pagini, sa citesti o pagina, nu iti va mai parea greu.

oblioo 25-03-2010 - 21:42

Ca, in viitor, tiganul roman va spune, sunt indian pe dinafara, dar nordic pe dinauntru. La fel de nordic cum vor fi si romanii.
Finlanda este mai nordica decat Romania, pentru ca are mai mult DUH SFANT. Dar Duhul Sfant se acorda de catre Dumnezeu, la cerere ! Pentru a obtine Duhul Sfant, trebuie sa existe respect pentru Cuvantul lui Dumnezeu. Adica dragostea de adevar, dragostea fata de cele placute lui Dumnezeu, fata de munca, staruinta, demnitate, respectul pentru cuvantul dat, respectul fata de seriozitate, caci cuvantul lui Dumnezeu nu poate fi luat in deradere, si nu in ultimul rand, iubirea fata de aproapele tau, caci nu-ti poate fi niciodata bine, daca aproapelui tau ii este rau.

alamar 1 25-03-2010 - 23:31

Un alt articol EXCELENT , cu termeni si expresii inteligente , bazate pe logica si natura umana…

Eu cred ca daca defunctul ziar Ziua , publica articolele dtale si nu cele spre exemplu ale diletantului donm Unteanu , poate supravioetuia mai mult…

Din nou : Excelent articol !

As mai aduga numai un mic detaliu : Romania nu face dacat sa mimeze si copieze „inteligentia” si captele tuguiate din Vestul europei…unde emigrantii sunt foarte bine reprezentanti in consilii , guverne, comisii , politica, etc….dar stralucesc printr-o monumentala absenta in economie, inovatie, etc…

Ionel 26-03-2010 - 00:39

Cel mai talentat ziarist al Romaniei de azi. Spun „ziarist” fiindca Mircea Platon este singurul „universitar” roman care are si un mare talent jurnalistic. Doar intr-o troaca politica si intelectuala cum este cea a Romaniei lui Tismaneanu un astfel de om poate fi marginalizat.

karenin 26-03-2010 - 11:34

si un bronz fals, de solar, deloc interesant…daciada oamenilor putini, dar multi…

gogol 26-03-2010 - 15:13

@karenin

Ce ai, frate, inca mai suferi ca te-a parasit Ana pentru Vronski?

Pribeagul 26-03-2010 - 18:25

Prin anii ’80 mai puteai sa dai, intimplator, peste cite un om… liber. Acum suntem prinsi cu totii in reaua majoritatii sau minoritatii, retea tip Voicu; omul „liber” sa stringa o avere nemasurata (sute de hectare, are omul hobby, sa cumpere pamint) pe numele tatalui sau, sa construiasca la marginea padurii, unde, de obicei, nu se da autorizatie de constructie. Casele acestui om „liber” pot fi accesate pe drumuri forestiere si sunt pazite de bodyguarzi.

„Demnitatea si martirajul sunt atribute ale sfinteniei.”

Demnitatea este un atribut uman. Demnitatea te face om, om liber, si… sfint.

Huhu 27-03-2010 - 12:53

Bre, primul meu prieten bun, aveam 9 ani, a fost un coleg de clasa, singurul tigan, era negru ca dracu dar avera un suflet de aur.

kabuki 28-03-2010 - 17:44
gogol 28-03-2010 - 20:14

@kabuki

Kabuki, esti prost. articolul pe care il citezi tu il acuza pe michaels nu de marxism, ci de rasism! asadar articolul pe care il citezi tu ar vrea si mai multe cooperative „neomarxiste” cu romi si cu romite (chicanos in articolul respectiv).

Numai in Romania lupta impotriva comunismului se da de pe pozitii si mai la stanga, ocupata de alde Tismaneanu si tucalarii sai. Sunteti penibili.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult