Acasa InternationalExterne Război româno-sârb. Vezi de unde a început şi care e miza

Război româno-sârb. Vezi de unde a început şi care e miza

scris de Bogdan Crețu Roman
7 afisari

Consiliul Afaceri Generale a recomandat Consiliului European acordarea statutului de ţară candidată Serbiei, iar decizia finală va fi luată de şefii de stat şi de guvern la summit-ul din 1 şi 2 martie de la Bruxelles. Romania a incercat sa blocheze aceata decizie pana cand Serbia nu va respecta drepturile minoritatii romanesti.

Război româno-sârb. Vezi de unde a început şi care e miza

Principalele puncte de pe agenda reuniunii de marţi a Consiliului Afaceri Generale, la care a participat şi ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, au fost pregătirea Consiliului European şi discutarea perspectivei acordării statutului de candidat la UE pentru Serbia, se arată într-un comunicat al MAE.
Potrivit sursei citate, intenţia Comisiei Europene de elaborare a unui studiu de fezabilitate în ceea ce priveşte un posibil acord de stabilizare şi asociere nu va prejudeca poziţia statelor membre privind Kosovo şi nici nu va afecta viitoarele decizii care vor fi luate pe această temă. Consiliul a încurajat Serbia să continue aplicarea tuturor acordurilor convenite până la această dată. În acest sens, la Concluziile Consiliului a fost anexată o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.
România a prezentat o Declaraţie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din cele două ţări, cât şi implicarea Comisiei şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor în conformitate cu standardele Uniunii Europene, precizează MAE.
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, că România a cerut Serbiei ”garanţii suplimentare” despre intenţia de a asigura identitatea etnică, lingvistică şi religioasă a tuturor minorităţilor de pe teritoriul său, inclusiv a celei române.
Într-o declaraţie acordată România TV, şeful diplomaţiei române a precizat, referindu-se la decizia Consiliului pentru Afaceri Generale de a acorda Serbiei statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană, că la începutul lunii martie va avea loc confirmarea de către Consiliul European.El a subliniat că a avut ”o discuţie prelungită” pe tema respectării drepturilor minorităţilor din Serbia.
”Am avut o discuţie destul de prelungită, deoarece, aşa cum România a fost supusă unei monitorizări mari în ceea ce priveşte protecţia drepturilor minorităţilor, este normal ca orice stat candidat să facă dovada faptului că respectă aceste standarde şi aceste valori, deci, din această perspectivă, până la Consiliu, urmează ca, pe de o parte, între Romania şi Serbia să fie semnat protocolul privind protecţia minorităţilor şi cadrul juridic de funcţionare a instituţiilor în acest domeniu, dar şi Comisia se va implica, atât printr-o monitorizare care va avea loc pe tot parcursul anului 2012, cat şi în încurajarea înaltului reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale de a participa la această evaluare. Nu am făcut decât să tratăm cât se poate de serios criteriile de validare a unei astfel de candidaturi din perspectiva standardelor stabilite la Copenhaga. În esenţă, este vorba de valorile europene pe domeniul minorităţilor”, a punctat ministrul.
Diaconescu a precizat că România nu a dorit sancţionarea Serbiei, ”cu atât mai mult cu cât avem relaţii tradiţionale foarte bune”.

1 comentariu

ANDREI 29-02-2012 - 11:03

„Președintele Consiliului Național al Vlahilor din Serbia a ținut să delimiteze clar vlahii de români: comunitatea vlahă trăiește în comunele din estul Serbiei și numără în prezent aproximativ 64.000 de oameni, în timp ce românii ocupă nord-estul Serbiei (Banatul) și sunt în jur de 31.000, potrivit recensământului din 2002.”

Dragojevic spune că „nimeni nu are dreptul să le ceară vlahilor să se declare români”.
http://www.adevarul.ro/actualitate/Comunitatea_vlaha_din_Serbia-_-Nimeni_nu_are_dreptul_sa_le_ceara_vlahilor_sa_se_declare_romani_0_655134489.html

E clar ca e de sorginte kgb ista, aceasta formula dezbinatoare, are acelasi patent „Efialtes.”

Iata dezbinarea ,de aceea spun si sustin ,ca trebuie incetat neintireziat,razboiul romano roman intern ,batjocura ,metodele iliesciene sau ale cui or fi de a obtine puterea..

Asa zisa formula plina de „succes ” TOTUL ESTE PERMIS PT A OBTINE PUTEREA „e puternic exploata de „pretenii ” de pretutindeni.

Asa zisa” rusinea de a fi roman „….In Ro se fura alegerile ,dictatura ,fascism…..s.a..m.d.

Avem destui nemerrnici incapabili de schimbare „tiganii prin comportament”,burghezia bitei ,revolutionarii de carton (nu cei autentici )

Nu trebuie sa ne punem” tarina in cap „fara nici un rost pt interese meschine partidiste ,personale …Dupa ce ca suntem haituiti ,ne mai si autoflagelam !

Ps.Sa vedeti in campania electorala …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult