Acasa InternationalExterne Reacția Seulului la rachetele lansate de Phenian joi, 27 februarie

Reacția Seulului la rachetele lansate de Phenian joi, 27 februarie

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Coreea de Sud a calificat lansarea de către Phenian a patru rachete cu rază scurtă de acţiune drept un „act calculat de provocare”, destinat să coincidă cu manevrele militare dintre Seul şi Washington.

Reacția Seulului la rachetele lansate de Phenian joi, 27 februarie (Foto:csmonitor.com)

„Cu manevrele actuale, vedem aceste tiruri drept un act calculat de provocare”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Kim Min-Seok. Phenianul a efectuat joi, 27 februarie, aceste tiruri de rachetă în mare, pe coasta de est a ţării, a anunţat joi Seulul. Potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, acestea ar fi rachete de tip Scud cu rază scurtă de acţiune, pe care nord-coreenii sunt autorizaţi să le lanseze. Dar Departamentul de Stat american a cerut Coreei de Nord „să dea dovadă de moderaţie şi să ia măsuri pentru ameliorarea relaţiilor cu vecinii”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării a anunţat că rachetele au fost într-adevăr de tip Scud, cu o rază de acţiune de 300 până la 800 de kilometri şi capabile să atingă orice ţintă din Coreea de Sud. „Dacă Nordul încearcă să îşi îmbunătăţească (rachetele) Scud sau le testează, noi vom analiza situaţia pentru a reflecta la contramăsuri”, a adăugat el.

Washingtonul şi Seulul au început luni exerciţiile militare comune care au loc anual, în pofida protestelor Phenianului, care le consideră un antrenament pentru invazia nordului Peninsulei Coreene. Phenianul testează periodic rachete şi analiştii apreciază că testul de joi nu va provoca neapărat o creştere bruscă a tensiunilor dintre cei doi vecini. Conform mediafax, după luni de tensiuni puternice în ultimul timp, relaţiile dintre cei doi vecini au intrat într-o fază de relativ calm, care s-a tradus în februarie prin reuniunea familiilor separate de războiul din Coreea (1950-1953), primele din ultimii trei ani.

4 comentarii

ValVerde 28-02-2014 - 22:09

Reactia Seul-ului: incep sa cumpere pliciuri de muste ?

Ereticul 28-02-2014 - 23:01

Nu. Incep in schimb sa produca giulgiuri si sicrie pe scara larga.

ValVerde 28-02-2014 - 23:10

Din putul gindirii Tachiste ? 🙂

Ereticul 28-02-2014 - 23:19

Nu. Din observatie directa de la fata locului si din studiul istoriei ultimei confruntari nord – sud.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult