Acasa InternationalExterne Reacția dură a Rusiei: „NATO să aibă grijă de membrii săi”

Reacția dură a Rusiei: „NATO să aibă grijă de membrii săi”

scris de Misu Andrei
189 afisari

Rusia reacționează la declarațiile recente ale secretarului general al NATO, Jans Stoltenberg, care a acuzat Moscova că încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova prin menținerea trupelor sale în Transnistria. „Trupele pacificatoare rusești se află în regiunea transnistreană în mod legal”, susține MAE rusesc.

„Am crezut că NATO are surse sigure și credibile de informații în vecinătatea alianței, așa cum a spus Stoltenberg, și că aceste surse i-ar putea spune despre acordurile ruso-moldovene relevante în acest sens”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, informează UniMedia, care citează agenția TASS.

„Staționarea contingentului militar rus, care face parte din forțele comune de menținere a păcii desfășurate acolo și asigură protecția depozitelor din satul Cobasna, se realizează legal. Timp de 28 de ani de prezență a operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, aceasta și-a dovedit eficacitatea, asigurând în mod fiabil pacea și stabilitatea în regiune”, a mai spus Zaharova.

După cum a subliniat Zaharova, Rusia se angajează să îndeplinească cu strictețe de către contingentul său militar mandatul și sarcinile operațiunii de menținere a păcii: „Plecăm de la premisa că acest subiect se află în planul relațiilor bilaterale ruso-moldovenești”.

„Aș dori să-l sfătuiesc pe secretarul general NATO să aibă grijă de membrii săi, în primul rând de Statele Unite și de prezența ilegală a acestora, de exemplu, în Siria”, a adăugat ea.

Aliații NATO au anunțat că susțin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova, într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bruxelles.

„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în stânga Nistrului”, a declarat şeful NATO.

„Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”, a subliniat Stoltenberg.

Declaraţiile secretarului general al NATO vin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care a afirmat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE.

1 comentariu

Ionicu 05-12-2020 - 21:17

Tov. Putin , Rusia este intr – o situatie la fel ca in 1989. Acum in plus este si pandemia de covit care are o influenta nefasta si asupra celor mai puternice economii din lume dar asupra unei tari ale caror venituri provin numai din energie este dezastruos . A mai venit si insuccesul cu pipe- line Brua . Va veni vremea cand si fiecare pesmet al ostasului rus din Moldova va costa imens. Deci observatia NATO , cu care trebuie sa aveti o relatie foarte buna , este pertinenta si reala. S – a dus vremea cand tancurile ,,arma de baza a Armatei Rosii ” duduia in partea a II- a a WWII, dupa ajutoarele americane imense in echipamente militare si economice. Urari de bine din Romania care va beneficia de cel de al II- lea ,,Plan Marshall” , de asta data asta european . Mare noroc avem ca nu mai suntem in ,,lagarul socialist” ca ne sarea ,,excursia ” din nou. Proscialnai privet !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult