Realegerea lui Obama. De ce se teme Europa? | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Realegerea lui Obama. De ce se teme Europa?

Realegerea lui Obama. De ce se teme Europa?

scris de Z.V.
0 afisari

Europa, care dorea victoria preşedintelui în exerciţiu, se bucură de continuitatea puterii la Casa Albă, dar îşi pune tot felul de întrebări cu privire la schimbările de politică pe care le va face Barack Obama.

SUA - Alegeri prezidentiale: Obama reales pentru un nou mandat (foto:examiner.com)

Un suspin de uşurare şi încrucişare a degetelor pentru viitor. Europenii, care nu ar fi susţinut decât în proporţie de 1 la 10 candidatura lui Mitt Romney, potrivit institutului britanic YouGov, au salutat imediat victoria lui Barack Obama. După un prim mandat considerat sub aşteptări, unii sunt îngrijoraţi pentru ce va urma: potrivit legii, o a doua preşedinţie americană este adesea mai intervenţionistă în politica externă, se arată într-o analiză publicată de Rador.

În numele UE – ea însăşi aproape ignorată în cursa pentru Casa Albă – preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, şi şeful Comisiei, José Manuel Barroso, «l-au felicitat» pe învingător şi au salutat continuarea unei cooperări stabilite. Ca pentru a merge dincolo de aşteptările preşedintelui reales, ei au convenit asupra necesităţii consolidării legăturilor transatlantice, «în materie de securitate şi economie, îndeosebi».

Înfrângerea candidatului Romney îi scuteşte pe partenerii SUA de un salt în necunoscut şi, în viitorul imediat, de vidul de putere pe care îl implică orice alternanţă la Washington. Când Siria arde, când Iranul ameninţă şi când Israelul se pregăteşte să-şi reînnoiască Parlamentul (Knesset), «avem nevoie de un patron cu normă întreagă la Casa Albă», insistă un diplomat de rang înalt. O continuitate sigură nu exclude însă schimbarea. La apropierea scadenţei, Europa ar trebui să piardă doi interlocutori solizi din Administraţia democrată, pe secretarul de Stat Hillary Clinton şi pe colegul ei de la Trezorerie, Tim Geithner. Amândoi şi-au anunţat plecarea.

Odată aşternut praful peste campania electorală şi imediat ce înlocuitorii vor fi numiţi, se va deschide un nou capitol. Luxemburghezul Jean-Claude Juncker consideră că este «mai uşor» să lucrezi cu un preşedinte american aflat la al doilea mandat, «pentru că este mai puţin acaparat de dosarele naţionale». Există însă şi un cadou otrăvit: Obama II ar putea fi mult mai exigent cu Europa, decât Obama I.

Criza persistentă a euro şi riscul de recesiune vor reprezenta primul test. După, ca şi înainte de realegerea sa, Barack Obama nu vrea să vadă economia americană în cădere din cauza unei proaste gestionări europene. Din 2008, Casa Albă nu a ezitat niciodată să intervină – mai mult sau mai puţin discret – în afacerile monedei comune, mai ales atunci când Angela Merkel acţionează cu întârziere.

Cel de-al doilea mandat al lui Obama riscă să fie mai ofensiv. Statele Unite s-au săturat de diviziunile europene, ilustrate de incapacitatea Euroland de a reglementa interminabilul calvar grecesc. Luni, în ajunul scrutinului american, Administraţia Obama şi-a anunţat poziţia, invitând UE să traseze «un drum viabil» pentru Atena şi «să se unească în jurul reformelor». Controversa transatlantică cu privire la dozarea dorită între austeritatea bugetă şi sprijinul acordat creşterii trebuie aplanată. O altă dezbatere crucială poate izbucni: ea este centrată asupra NATO şi vizează factura securităţii pentru emisfera occidentală. Washingtonul, care are acum ochii aţintiţi asupra Asiei, măreşte presiunea pentru ca Europa să se ocupe mai mult de partea sa, mai ales în Orientul Mijlociu şi în Africa. Dar europenii, în plină carenţă bugetară, răspund mai greu.

2 comentarii

Hap Ciu 09-11-2012 - 13:43

Cine se mai poate compara in zilele noastre cu Condoleezza Rice?

Pana si Elena Udrea nu o egaleaza nici pe departe, de Merkel nici nu mai vorbesc. Poate Antonescu, castrat si dat cu ruj de buze, ca e al dracu rau de tot, dar totusi nu cred.

MI-5 09-11-2012 - 14:40

Vă este frică de Antonescu, nu?
Jarcaleţilor…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult