Acasa InternationalExterne Rebelii libieni acuză NATO

Rebelii libieni acuză NATO

scris de M.A.
2 afisari

Liderul militar al rebelilor libieni a lansat marţi un atac împotriva NATO, acuzând Alianţa că „îi lasă să moară pe locuitorii din Misrata” sub tirul forţelor lui Muammar Gaddafi, care au câştigat teren în Est, în apropiere de Brega.

Libia

foto: newsimg.bbc.co.uk

„Presa internaţională trebuie să susţină ferm poporul din Misrata şi să ceară ajutorul NATO care crede că ne face un serviciu bombardând ici şi colo în timp ce îi lasă pe locuitorii din Misrata să moară zilnic”, a declarat generalul Abdel Fattah Younes, într-o conferinţă de presă susţinută în fieful rebelilor, la Benghazi, transmite Mediafax. „Dacă NATO aşteaptă încă o săptămână, va fi sfârşitul Misrata; nu vom mai găsi pe nimeni acolo”, a adăugat generalul, fost ministru de Interne al lui Gaddafi care s-a alăturat rebeliunii în februarie.

Misrata, al treilea oraş al ţării, se află la 214 kilometri est de capitala Tripoli, bastionul regimului lui Gaddafi. De peste 40 de zile, insurgenţii apără fără încetare Misrata, bombardată şi asediată de forţele loiale regimului libian. Potrivit rebelilor, peste 200 de persoane au murit în lupte. Potrivit liderului militar al rebelilor, locuitorii din Misrata sunt de acum ameninţaţi cu „exterminarea” în adevăratul sens al cuvântului. „Alimentarea cu apă a fost întreruptă, nu mai este electricitate, nu mai sunt produse alimentare, nu mai există lapte pentru copii de 40 de zile, în timp ce forţele lui Gaddafi bombardează în fiecare zi case, moschei şi spitale cu artilerie grea (…). Locuitorii beau apă cu porţia”, a precizat el. „Dacă NATO voia să pună capăt blocadei oraşului, ar fi făcut-o de mai multe zile”, a continuat el.

Aceste acuzaţii de o virulenţă fără precedent au loc la câteva ore după ce Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că a făcut din apărarea oraşului Misrata „prioritatea sa numărul unu”. La Bruxelles, generalul olandez Mark van Uhm, responsabil de operaţiunile comune aliate, a lăudat eficienţa atacurilor aliaţilor, explicând că armata lui Muammar Gaddafi a pierdut o treime din potenţial după 17 zile de bombardament. NATO a preluat conducerea coaliţiei internaţionale la 31 martie.

1 comentariu

Didos 07-04-2011 - 04:50

Nu conteaza ca libienii incep sa moara de sete si foame , SUA le-a promis arme. Foarte bine, daca au arme ,ce le mai trebuie mancare si apa. La urma urmei nu conteaza din care tabara mor acolo oameni si nici dece :libieni sa fie!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult