Acasa InternationalExterne Recomandarile grupului expertilor NATO privind Noul Concept Strategic risca sa supere Rusia

Recomandarile grupului expertilor NATO privind Noul Concept Strategic risca sa supere Rusia

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Grupul celor 12 experti ai NATO, condusi de fostul secretar de stat american Madeline Albright, a prezentat luni, la Bruxelles, recomandarile privind Noul Concept Strategic al Aliantei.

Raportul publicat pe site-ul NATO reitereaza importanta articolului 5, privind indivizibilitatea securitatii colective, dar propune ca, in perspectiva unor eventuale “amenintari neconventionale” (arme de distrugere in masa, atacuri teroriste, atacuri cibernetice – n.r.), Alianta sa poata intreprinde actiuni si in afara teritoriul statelor membre. Tot aici se subliniaza insa faptul ca “NATO este o organizatie regionala, nu globala; autoritatea si resursele sale sunt limitate si aceasta nu doreste sa participe la misiuni ce pot fi indeplinite de institutiile sau statele implicate”, si prin urmare, Noul Concept Strategic ar trebui sa prezinte cat mai clar, situatiile in care NATO ar putea actiona in afara granitelor.

Grupul de experti sustine ca, printre prioritatile NATO pentru urmatorii zece ani, ar trebui sa se afle indeplinirea obiectivelor referitoare la Afganistan, consolidarea cooperarii cu Rusia, dezvoltarea sistemelor de apararea antiracheta si contracarearea unor posibile atacuri cibernetice. Referitor la Afganistan, documentul afirma ca Alianta ramane fidela obiectivului de a transforma statul in unul stabil, “care sa nu mai serveasca drept centru de pregatire pentru activitati teroriste”. Desi Alianta nu reprezinta o amenintare la adresa Rusiei si nici nu considera Rusia o amenitare la adresa ei, “exista inca dubii in privinta intentiilor si politicilor celor doi”. Avand in vedere acest lucru, raportul sustine ca noul concept ar trebui sa “reafirme dorinta NATO de realizare a unui sistem de securitate Euro – Atlantica, in cooperare cu Rusia”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult