Acasa InternationalExterne Referendum pentru independențǎ. Ce vor vota scoțienii joi, 18 septembrie

Referendum pentru independențǎ. Ce vor vota scoțienii joi, 18 septembrie

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Joi, 18 septembrie, scoțienii vor vota un referendum care va decide dacǎ vor rǎmȃne ȋn continuare în componenţa Marii Britanii.

Referendum pentru independențǎ. Ce vor vota scoțienii joi, 18 septembrie (foto:telegraph.co.uk)

Referendum pentru independențǎ. Ce vor vota scoțienii joi, 18 septembrie (foto:telegraph.co.uk)

După ce au condus în intenţiile de vot, cei care militează împotriva independenţei au înregistrat o stagnare în ultimele săptămâni, fiind prinşi din urmă de campania mai agresivă şi mai vizibilă a celor care sunt în favoarea independenţei. Ultimele sondaje creditează totuşi cu un uşor avans tabăra care susţine menţinerea în componenţa Marii Britanii, dar cu un număr de indecişi suficient de mare pentru a înclina balanţa, potrivit mediafax.

Ȋn total vor fi 2.600 de birouri de vot pentru scoțieni care îşi deschid porțile la ora locală 09:00 (ora României) şi le închid la 00:00 (ora României). Astfel, primele rezultate ale scrutinului vor fi aşteptate pentru dimineața de vineri, 19 septembrie. Cei 4,29 milioane de alegători, dintre care 600.000 au votat deja prin corespondenţă, sunt chemaţi la urne şi este aşteptată o participare masivă, de ordinul a 80% din populaţie.

Londra a promis să lanseze procesul de delegare a mai multor competenţe în domeniile bugetar şi social către Edinborough, care dispune de propriul Parlament şi de un Guven regional din 1999, încă din ziua următoare votului, în cazul respingerii referendumului. Dacă Scoţia alege independenţa, va fi sfârşitul unei alianţe ce datează din 1707. Aceasta ar putea marca şi soarta premierului britanic Davod Cameron, care a calificat miercuri, 16 septembrie, drept „tragedie” scenariul unei desprinderi a Scoției.

În ceea priveşte Scoţia, „indiferent dacă va fi da sau nu, (ea) nu va mai fi niciodată la fel”, anticipează cotidianul scoţian The Herald. Cȃt despre prim ministrul scoțian Alex Salmond. acesta ar urma să iasă învingător din scrutin indiferent de rezultatul acestuia. În cazul în care câştigă tabăra care susţine aprobarea referendumului, el se va putea erija în erou al indepedenţei. Dacă nu, va obţine o autonomie sporită.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult