Acasa InternationalExterne UPDATE Regele Spaniei va abdica, a anunţat premierul Mariano Rayoy

UPDATE Regele Spaniei va abdica, a anunţat premierul Mariano Rayoy

scris de S. P.
4 afisari

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat luni că şeful statului, regele Juan Carlos, are intenţia de a abdica în favoarea fiului său.

Regele Spaniei, Juan Carlos, va abdica

Regele Spaniei, Juan Carlos, va abdica (foto: urgente24.com)

Regele Spaniei, Juan Carlos, va abdica în favoarea prinţul moştenitor Felipe de Asturias, aşa cum prevede articolul 57 al Constituţiei Spaniei.

‘Majestatea sa Regele Juan Carlos mi-a comunicat voinţa de a renunţa la tron şi a deschide procesul de succesiune. De asemenea, doreşte să le comunice spaniolilor el însuşi motivele, în cursul acestei zile. Este convins că este cel mai bun moment pentru schimbarea şefului statului şi transmiterea coroanei Prinţului de Asturias’, a declarat luni premierul Rajoy, în cadrul unei declaraţii instituţionale, de la Palatul Moncloa.

Mariano Rajoy a precizat că va convoca un consiliul de miniştri extraordinar, pentru a asigura respectarea prevederilor constituţionale ce stabilesc abdicarea, şi mai precis, elaborarea unei legi organice în acest sens, aşa cum stabileşte articolul 57, paragrafele 1 şi 2, din cadrul Constituţiei Spaniei. Ulterior, legislativul ar urma să îl proclame rege pe prinţul Felipe într-un timp cât se poate de scurt.

Şeful guvernului spaniol l-a descris pe regele Juan Carlos drept ‘un apărător neobosit al intereselor noastre, cu tot ce a putut contribui la bunăstarea spaniolilor. Este o figură istorică, legată strâns de democraţia Spaniei’.

În plus, Mariano Rajoy a subliniat pregătirea celui care va deveni noul şef al statului. Prinţul Felipe de Asturias, care va domni cu numele de Felipe al VI-lea, dispune de ‘pregătire, o amplă experienţă în afacerile publice, (şi prezintă) o garanţie solidă că funcţia de şef de stat va fi la înălţimea aşteptărilor’, a mai spus Rajoy.

Procesul presupus de abdicare şi urcarea pe tron a prinţului Felipe de Asturias va avea loc ‘într-un context de stabilitate instituţională, ca semn al maturităţii democraţiei’ Spaniei, a mai spus şeful guvernului, potrivit Agerpres.

4 comentarii

digital 02-06-2014 - 13:30

bine că n-a abdicat în favoarea lui cioroianu!!!

UnUL 02-06-2014 - 14:09

????

digital 02-06-2014 - 14:11

tu nu faci pe prostul, chiar ești!

UnUL 02-06-2014 - 14:13

!!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult