Acasa InternationalExterne Regina Elisabeta a II-a, record de longevitate pe tronul britanic

Regina Elisabeta a II-a, record de longevitate pe tronul britanic

scris de C.P.
6 afisari

Marea Britanie o sărbătorește miercuri pe regina Elisabeta a II-a, care va intra în jurul orei 16:30 GMT în istorie, devenind suverana britanică cu cea mai lungă domnie, record pe care îl va marca fără prea mare fast. Vor exista totuși o procesiune pe Tamisa, salve de tunuri, iar clopotele vor bate în centrul Londrei, relatează AFP.

Elisabeta a II-aElisabeta a II-a va depăși cei 63 de ani, șapte luni și două zile de domnie ai stră-străbunicii sale, regina-împărăteasă Victoria, care a stat pe tron între 1837 și 1901. Nu se cunoaște ora precisă când Elisabeta a II-a o va depăși pe Victoria fiindcă nu se știe exact când i-a început domnia, tatăl său, regele George al VI-lea, murind la o ora neprecizată în cursul nopții.

La scară mondială, recordul de cea mai lungă domnie continuă să fie deținut de regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, acum în vârstă de 87 de ani, suveran din 1946.

Născută în 21 aprilie 1926, Elisabeta a urcat pe tron în 6 februarie 1952, într-o perioadă când la putere în Regatul Unit era Winston Churchill, iar în Uniunea Sovietică, Stalin. După șase decenii, toți specialiștii sunt de părere că regina de 89 de ani nu va abdica.

Elisabeta a II-a nu a prevăzut nicio ceremonie publică oficială pentru marcarea recordului său de longevitate. Britanicii vor avea totuși ocazia să își vadă suverana și să își exprime entuziasmul cu ocazia inaugurării în Scoția a unei noi căi ferate. Însoțită de soțul său, prințul Philip, regina va urca într-un tren cu aburi și va călători între Edinburgh și satul Tweedbank, aflat la granița cu Anglia. La sosire ar putea da și o mică declarație, crede presa, gest extrem de rar din partea sa. Suverana britanică urmează să ia masa la reședința sa de vară de la Balmoral, alături de nepotul său, prințul William, și soția acestuia, Kate.

Chiar dacă regina a ales sobrietatea, caracteristică imaginii domniei sale marcate de reținere, sunt prevăzute numeroase manifestări în cursul zilei, în onoarea celei pe care britanicii o consideră „cea mai mare regină” a lor, potrivit unui recent sondaj YouGov. Domnia Elisabetei a II-a „va fi apreciată ca o reușită incredibilă, regina rezistând atât de bine pe tron de-a lungul unei perioade marcate de atâtea schimbări sociale și economice majore”, arată ziaristul și scriitorul Andrew Gimson.

Premierul David Cameron a salutat deja „recordul extraordinar” pe care îl va stabili regina. „În ultimii 63 de ani, Majestatea Sa a fost o stâncă de stabilitate”, a spus liderul conservator într-un comunicat. „Abnegația sa și simțul datoriei i-au adus admirația, nu numai a britanicilor, ci a lumii întregi”, a adăugat șeful guvernului de la Londra.

Deputații își vor întrerupe lucrările parlamentare în jurul orei 10:30 GMT pentru a-i aduce un omagiu, în timp ce la aceeași oră, clopotele de la Westminster Abbey vor bate în centrul Londrei. Pe Tamisa, barja regală „Gloriana” va fi urmată de o procesiune de vase, a cărei trecere va fi salutată cu salve de tun trase de pe „HMS Belfast”, navă de război transformată în muzeu. Londonezii vor putea citi pe BT Tower mesajul „Long may she reign” („Să domnească multă vreme”).

Echipe de televiziune au fost autorizate, pentru prima oară, să se instaleze pe peluzele palatului Buckingham.

Recordul a prilejuit și alte inițiative, precum cea a artistului Quentin Devine, care a realizat portretul reginei din 1952 de monezi de un penny. Cifra 1952 reprezintă anul când Elisabeta a II-a a urcat pe tron.

În acest cor de laude există totuși și voci critice la adresa suveranei britanice. Organizația anti-monarhistă Republic a lansat o campanie pe Twitter, #stopthereign (să punem capăt domniei), apreciind că, în loc să își sărbătorească regina, britanicii ar face mai bine să se gândească la „o reformă democratică radicală”, încheie AFP.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult