Acasa InternationalExterne Regnum sustine ca ramanerea Bulgariei in South Stream scoate Romania din proiect

Regnum sustine ca ramanerea Bulgariei in South Stream scoate Romania din proiect

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Decizia Bulgariei de a ramane angajata in proiectul gazoductului South Stream, care prevede transportul gazelor rusesti pe sub Marea Neagra in Europa de Sud-Est, a scos, se pare, Romania din respectivul proiect, comenteaza miercuri presa rusa.

Potrivit Agerpres, agentia de presa Regnum titreaza: “Sofia ramane in South Stream: asteptarile inselate ale Romaniei si alarma lui Ianukovici”. La inceput, mentioneaza agentia de presa citata, expertii au fost sceptici in privinta unui rezultat pozitiv al vizitei intreprinse marti de prim-vicepremierul rus Viktor Zubkov la Sofia, mai ales ca autoritatile bulgare anuntasera anterior inghetarea proiectului de oleoduct Burgas-Alexandroupolis si pe cel al centralei nucleare Belene, anticipand ca aceeasi soarta o va avea si South Stream.

In eventualitatea unei astfel de decizii, gigantul gazier rus Gazprom luase in calcul posibilitatea revizuirii traseului conductei de gaze in directia Romaniei, iar autoritatile de la Bucuresti au fost de acord, cu toate ca au continuat sa caute surse alternative de aprovizionare cu gaze in regiunea Marii Caspice, in special in Azerbaidjan, via Georgia.

Expertii citati de agentia de presa rusa sugereaza ca la schimbarea pozitiei Sofiei a contribuit faptul ca anul viitor expira contractul privind livrarea gazelor din Rusia in Bulgaria (aproximativ 3,2 miliarde de metri cubi de gaze pe an), precum si faptul ca partea bulgara nu a reusit sa gaseasca surse alternative de aprovizionare, desi incearca sa convina asupra unui acord privind importul a un miliard de metri cubi de gaze din Azerbaidjan incepand cu 2011.

Astfel, comenteaza Regnum, sperantele Romaniei de a obtine acces la tranzitul unor volume importante de gaze rusesti nu au, se pare, sanse de materializare.

0 comentariu

un crestin 11-04-2010 - 20:17

Fermecat de zborul lor in soare
gingas, luminos si intelept,
le-ai cuprins faptura sclipitoare
si i-ai strans o clipa langa piept.

Porumbeii astia ne mangaie hulubareste cu tot harul ciugulit in Rai, cum zice Poezia.

ps. Hai Jan Dinu cu completari !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS