Acasa InternationalExterne Relatiile americano-chineze se deterioreaza

Relatiile americano-chineze se deterioreaza

scris de Ziua Veche
4 afisari

.China a suspendat intalnirile la nivel militar cu SUA, in semn de protest fata de vanzarea de arme americane catre Taiwan, transmite agentia de presa oficiala chineza Xinhua.


Agentia nu furnizeaza niciun detaliu asupra naturii acestor vizite puse in discutie, dupa cum noteaza AFP, preluata de Agerpres. China a protestat deja de vineri impotriva contractului pe care Washingtonul l-a incheiat cu Taiwanul pentru vanzarea de arme americane pentru o suma de 6,4 miliarde de dolari, avertizand asupra unor “grave” repercusiuni asupra relatiilor americano-chineze.

Pentagonul a anuntat vineri ca SUA vor vinde Taiwanului sisteme de rachete antiracheta Patriot, nave de inlaturare a minelor submarine si elicoptere Black Hawk, dar nu si avioane de lupta F-16, asa cum cerea Taipeiul. Contractul cuprinde 114 rachete Patriot (2,81 de miliarde de dolari) si 60 de Black Hawk (3,1 miliarde), preciza Pentagonul, in conditiile in care o lege din 1979 autorizeaza Statele Unite sa vanda arme defensive Taiwanului.
“Noua initiativa americana de a vinde arme Taiwanului, care face parte integranta din China, constituie o interventie socanta in afacerile interne chineze, punand grav in pericol securitatea nationala a Chinei si dauneaza eforturilor sale de reunificare pasnica” cu insula nationalista, declara vineri purtatorul de cuvant al ambasadei Chinei la Washington, Wang Baodong, citat de AFP.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult