Acasa InternationalExterne Republica Moldova a cerut Rusiei retragerea forțelor din Transnistria

Republica Moldova a cerut Rusiei retragerea forțelor din Transnistria

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Ministrul de externe de la Chișnǎu, Natalia Gherman, a solicitat Rusiei retragerea forțelor de menținere a păcii din Transnistria, joi, 25 septembrie, la Adunarea Generalǎ a ONU.

Republica Moldova a cerut Rusiei retragerea forțelor din Transnistria (foto:europalibera.org)

Republica Moldova a cerut Rusiei retragerea forțelor din Transnistria (foto:europalibera.org)

„Noi contăm că Federația Rusă își va încheia procesul de retragere (a trupelor), fără întârzieri pe viitor. Credem de asemenea că aducerea acordurilor de menținere a păcii în conformitate cu standardele internaționale prin transformarea actualei operațiuni militare într-o misiune internațională civilă va conferi un impuls pozitiv procesului de pace”, a declarat Natalia Gherman de la tribuna Adunǎrii General a ONU. Ministrul de Externe al Republicii Moldova a menționat cǎ se dorește reluarea cât mai rapidă a negocierilor cu privire la reglementarea transnistreană în formatul ‘5+2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus UE și SUA, ca observatori). Potrivit Agerpres, Natalia Gherman a subliniat în acest context că prezența forțelor ruse în Transnistria „creează obstacole suplimentare” în avansarea procesului de pace.

De asemenea, oficialul moldovean a calificat drept „nejustificate” restricțiile impuse de Rusia la importurile de produse din Republica Moldova și a spus că în urma acestora au avut de suferit relațiile comerciale ale Chișinăului cu toate țările din CSI (Comunitatea Statelor Independente). În același timp, Natalia Gherman a adresat mulțumiri Uniunii Europene pentru sprijinul acordat Chișinăului în eforturile sale de a minimiza impactul acestor restricții și taxe vamale.

Totodatǎ, șefa diplomației de la Chișnǎu a reiterat faptul că Republica Moldova „a ales un viitor european” și a subliniat că țara sa „încearcă să stabilească relații fructuoase cu toți partenerii din Est și Occident”. Pe de altǎ parte, Rusia consideră tentativele Republicii Moldova și ale Ucrainei de înlocuire a trupelor ruse de menținere a păcii în Transnistria drept acțiuni neprietenoase, care subminează operațiunea de pace din stânga Nistrului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult