Acasa InternationalExterne Republica Moldova solicită marilor companii din IT să o ajute în lupta cu dezinformarea

Republica Moldova solicită marilor companii din IT să o ajute în lupta cu dezinformarea

scris de Misu Andrei
63 Afisari

Premierul de la Chișinău și mai mulți omologi din alte țări, care se află în epicentrul unui război informațional în contextul războiului din Ucraina, a trimis miercuri o scrisoare către marile companii IT, îndemnându-le să ofere sprijinul în lupta împotriva dezinformării.

În debutul ședinței Executivului, Dorin Recean a îndemnat toți oamenii să acționeze în vederea stopării dezinformării, a manipulării pe internet, menite să destabilizeze și să dezbine societatea, afectând democrația și parcursul european al țării sale.

,,Vrem să îndemnăm toată lumea să acționeze în sensul combaterii dezinformării, manipulării pe rețelele sociale. Vedem și campanii care țintesc dezbinări, campanii care țintesc stabilitatea. Noi observăm cum rețelele sociale, canalele din diferite sisteme de comunicare devin un fel de platforme de război virtual și vedem cum foarte multe narațiuni, inclusiv narațiuni false sunt promovate. Foarte mult sunt utilizate ca să dezbine societatea, să dezbine anumite segmente a societății și vedem cum ele intră în competiție cu mass-media normală, care respectă un cod deontologic, de etică și morală și vedem cum încearcă să manipuleze”, a declarat Dorin Recean.

Fenomenul dezinformării este prezent nu doar în Republica Moldova, așa că prim-miniștrii mai multor state din apropiere au dat curs apelului Chișinăului prin care solicită aportul companiilor IT în această luptă.

,,Prin acest document semnat alături de alți colegi din alte țări, vrem să subliniem că Guvernele noastre luptă cu acest fenomen, Guvernele noastre luptă cu fenomenul dezinformării și noi ne-am asumat un angajament să luptăm cu acest fenomen, să promovăm narațiunile care sunt necesare pentru a asigura pacea, pentru a asigura stabilitatea, pentru a asigura coeziunea socială și pentru a avea societăți reziliente”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.

Acțiuni și soluții pentru combaterea fenomenului

În total, opt țări europene au semnat documentul, iar printre ele se numără reprezentanții Estoniei, Poloniei, Letoniei, Cehiei, Lituaniei, Republicii Slovace și Ucrainei.

,,Scrisoarea adresată companiilor internaționale solicită acestora să fie mai vigilente și să reziste să fie folosite ca mijloc de promovare a obiectivelor maligne. Semnatarii subliniază importanța cooperării și a angajării cu o gamă largă de părți interesate – guverne, societate civilă, experți și mediul academic – pentru a asigura un răspuns eficient al întregii societăți la dezinformare. Documentul subliniază că guvernele semnatare au constatat că dezinformarea este desfășurată pentru a destabiliza țările, a slăbi democrațiile și, în cazul statelor aspirante pentru aderare la UE, să deraieze procesele de transformare și modernizare.Pentru a soluționa aceste probleme, scrisoarea propune mai multe acțiuni concrete. Acestea includ utilizarea algoritmilor care prioritizează acuratețea și veridicitatea informațiilor partajate, politici de moderare mai clare și reguli mai stricte pentru conținuturile plătite de către utilizatori verificați”, au informat reprezentanții Guvernului de la Chișinău. Apelul Republicii Moldova a fost făcut în contextul participării țării la cel de-al doilea Summit pentru Democrație, găzduit de președintele SUA, Joe Biden. La eveniment va susține un discurs președinta, Maia Sandu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS