Acasa InternationalExterne Resturile găsite în Atlantic sunt de la submersibilul dispărut. OceanGate și Paza de Coastă confirmă pierderea echipajului

Resturile găsite în Atlantic sunt de la submersibilul dispărut. OceanGate și Paza de Coastă confirmă pierderea echipajului

scris de Misu Andrei
76 Afisari

Resturile descoperite în Atlanticul de Nord, în apropierea locaţiei unde se află epava transatlanticului Titanic, aparțin batiscafului dispărut. Compania OceanGate a publicat un comunicat în care confirmă pierderea echipajului submersibilului Titan.

submersibil Titan

Informațiile esențiale transmise de Paza de Coastă:

  • Oficialii Pazei de Coastă din SUA au spus că resturile sunt rezultatul unei „implozii catastrofale” a navei care transporta cei cinci pasageri.
  • Se crede că locul accidentului mortal se află la 1.600 de picioare (487 m) de prova epavei Titanicului.
  • Cinci piese majore au fost descoperite în mijlocul resturilor. Printre acestea, o bucată din partea din față a batiscafului
  • Contraamiralul Mauger a spus că nu poate confirma dacă Paza de Coastă a SUA va fi capabilă să localizeze cadavrele victimelor. „Acesta este un mediu incredibil de neiertător”, a spus el.
  • Nu pare să existe nicio legătură între zgomotele care au fost detectate de miercuri și submarinul Titan
  • Paza de Coastă a SUA a declarat că va continua să investigheze locul în care se află resturile.  La fața locului sunt nouă nave, personal medical și tehnicieni.

Resturile găsite sunt în concordanță cu o implozie catastrofală a navei. Cofondatorul OceanGate, compania care operează submarinul dispărut, a spus că probabil a fost vorba despre o „implozie instantanee” a navei.

Contraamiralul John Mauger, comandantul primului district al Gărzii de Coastă, spune că un vehicul operat de la distanță din Horizon Arctic a descoperit coada submersibilului Titan la aproximativ 1.600 de picioare (500 de metri) de prova Titanicului, pe fundul mării.

Resturile sunt „consecvente cu o pierdere catastrofală a camerei de presiune”, a spus el.

„După această determinare, am anunțat imediat familiile în numele Gărzii de Coastă a Statelor Unite și al întregului comandament unificat. Aduc cele mai sincere condoleanțe familiilor”.

Compania OceanGate a publicat un comunicat care nu mai lasă speranță că cei din submersibil ar putea fi găsiți în viață:

„Credem că CEO-ul nostru Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet, s-au pierdut, din păcate.

Acești oameni erau adevărați exploratori care împărtășeau un spirit  de aventură și o pasiune profundă pentru explorarea și protejarea oceanelor lumii. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și de fiecare membru al familiilor lor în această perioadă tragică. Suntem triști pentru pierderea vieții și a bucuriei pe care le-au adus tuturor celor pe care îi cunoșteau.

Acesta este un moment extrem de trist pentru angajații noștri dedicați, care sunt epuizați și îndurerați profund din cauza acestei pierderi. Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare pentru nenumărații bărbați și femei din mai multe organizații ale comunității internaționale care au accelerat resurse ample și au muncit atât de mult în această misiune.

Apreciem angajamentul lor de a găsi acești cinci exploratori și zilele și nopțile lor de muncă neobosită în sprijinul echipajului nostru și al familiilor lor.

Acesta este un moment foarte trist pentru întreaga comunitate de exploratori și pentru fiecare dintre membrii familiei celor pierduți pe mare.

Cerem cu respect ca intimitatea acestor familii să fie respectată în această perioadă cea mai dureroasă”.

Un expert în salvare susține că resturile găsite lângă epava Titanicului ar fi „un cadru și un capac din spate al submersibilului” Titan.

David Mearns, care este prieten cu doi dintre pasagerii aflați la bordul submersibilului Titan, spune că face parte dintr-un grup de WhatsApp unde sunt distribuite informații din timpul misiunii de salvare coordonate de Garda de Coastă americană.

Mearns a declarat pentru Sky News că președintele clubului The Explorers, care este „în contact direct” cu misiunea de salvare, a scris despre resturile găsite că ar fi vorba despre „un cadru de aterizare și un capac din spate al submersibilului”.

„Acesta este un submarin neconvențional, acel capac din spate este capătul ascuțit al acestuia, iar cadrul de aterizare este cadrul mic pe care pare să stea”, spune Mearns. El susține că acest lucru confirmă faptul că este submersibilul dispărut.

Mearns, care este prieten cu doi dintre exploratorii aflați la bordul submarinului, spune că cel mai probabil a fost vorba de o implozie. „Dacă a fost o implozie, au murit pe loc, în milisecunde”, spune prietenul pasagerilor și expert în salvare. Acesta a mai spus că paza de coastă nu „folosește expresii precum câmp de resturi decât dacă nu există nicio șansă de recuperare a pasagerilor în viață”.

David Mearns a declarat pentru Sky News: „Un câmp de moloz implică o ruptură a submersibilului și la acea adâncime, pentru că știm că au pierdut comunicațiile la aproximativ 3.300 de metri… așa că asta indică cu adevărat că s-a întâmplat cel mai rău scenariu, care este o implozie”, a spus el.

„Singura consolare este că moartea a fost pe loc, literalmente în milisecunde, iar bărbații nu ar fi știut ce se întâmplă”, a mai spus Mearns. El a adăugat că aceasta a fost „teama” lui de când a auzit că submarinul a dispărut.

Un „câmp de resturi” a fost descoperit în apropierea epavei Titanicului, în zona de căutare a submersibilului Titan, de către roboții trimiși de echipele de salvare, potrivit BBC.

Anunțul a fost făcut de Garda de Coastă, care a precizat că experții din cadrul comandamentului unificat evaluează informațiile. La ora 10 seara, ora României, este anunțată o conferință de presă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS