Revista presei internaţionale. Este nevoie de uniunea bancară | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Revista presei internaţionale. Este nevoie de uniunea bancară

Revista presei internaţionale. Este nevoie de uniunea bancară

scris de Z.V.
0 afisari
Îndoieli şi speranţe pentru viitorul Uniunii Europene, îngrijorări şi posibile soluţii pentru conflictele din Est sunt ilustrate în paginile ziarelor internaţionale.
„Deficitul structural, un concept care nu găseşte consens”, notează Le Monde despre prevederea din tratatul european care limitează datoria ţărilor europene la 0,5% din PIB şi enunţă principalul argument: „Nu se pot cunoaşte decât a posteriori ciclurile economice„. Il Corriere della Sera scrie despre „Dubiile Bulgariei şi cele ale ţărilor baltice privind zona euro” pe care le vede concretizându-se în refuzul acceptării monedei unice.
Aceste ţări „preferă să aştepte pentru a vedea cum se va desfăşura criza şi care vor fi consecinţele asupra celor 17 state membre ale Eurogrupului”, adaugă ziarul italian. „Este nevoie de uniunea bancară„, îl citează La Stampa, un alt cotidian din peninsulă, pe preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, în timp ce publicaţia europeană, EU-Observer, sintetizează concluziile întâlnirii de ieri (marţi) a miniştrilor din 11 state europene privind viitorul Europei: „O conducere mai puternică a politicii externe europene şi mai puţină putere în general pentru statele Uniunii”.
Spre Est, în Orientul Mijlociu, situaţia se complică. În Siria „rebelii se radicalizează, pe măsură ce sporeşte numărul străinilor care se alătură luptei de răsturnare de la putere a regimului preşedintelui Bashar al-Assad”, atrag atenţia observatorii ONU pentru drepturile omului, citaţi de ziarul britanic The Independent, iar Le Monde informează că „NATO îşi suspendă operaţiunile realizate împreună cu armata afgană, după atentatul de la Kabul„. The Washington Post comentează într-un articol de opinie politica externă a Americii în privinţa Orientului Mijlociu pe care o consideră ca fiind „la voia întâmplării”. „Cel mai mare eşec al abordării lui Obama în Orientul Mijlociu este aparentul său caracter geopolitic aleatoriu”, continuă gazeta de la Washington şi concluzionează: „Alte naţiuni ştiu exact ce urmăreşte Iranul, ce urmăreşte Rusia, ce urmăreşte Israelul. Acestea sunt lăsate să ghicească intenţiile americane. Riscul este că acestor ţări va înceta să le mai pese”.
În editorial, The Guardian scrie despre relaţiile dintre Japonia şi China despre care crede, cu optimism, că ‘nu au cum să nu se îmbunătăţească”. Sub titlul „Fantomele trecutului”, cotidianul britanic identifică motive politice printre posibilele cauze ale tensiunilor dintre cele două ţări şi opinează că „protestele ar putea fi expresia unei crize ascunse cauzată de transferul de putere de la o generaţie la alta de conducători”. În final o informaţie din publicaţia Nature: „Un centru laser luminează Europa de Est”. Este vorba despre aprobarea de către Comisia Europeană a sumelor necesare primei faze pentru construirea unui complex de fizică nucleară în apropiere de Bucureşti.
Complexul face parte dintr-un proiect mai amplu al Comisiei Europene de distribuire a infrastructurii de cercetare în mod echilibrat la nivelul întregului continent. Despre România Financial Times reţine că în trimestrul al doilea al acestui an PIB a crescut cu o rată anualizată de 1,2%, precum şi că s-a înregistrat un progres în privinţa deficitului fiscal şi comercial al ţării. Pe această bază, calificativul de ‘nivelul investiţional’, acordat creditului suveran pe termen scurt şi mediu al României s-a îmbunătăţit cu o treaptă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult