Acasa InternationalExterne Rezumat al acordului intermediar cu Iranul publicat de Casa Albǎ

Rezumat al acordului intermediar cu Iranul publicat de Casa Albǎ

scris de Laurentiu Banches
12 afisari

Casa Albă a publicat joi, 17 ianuarie, un rezumat al acordului încheiat între șase mari puteri și Iran pentru a opri programul său nuclear.

Rezumat al acordului intermediar cu Iranul publicat de Casa Albǎ (foto:bestthinking.com)

Iranul a negat că vrea să folosească programul pentru a construi în cele din urmă arme nucleare, dar a fost de acord să înghețe dezvoltarea lui după ce comunitatea internațională a aplicat sancțiuni stricte financiare și asupra exporturilor de petrol. Acordul preliminar pe șase luni include unele relaxări ale sancțiunilor în timp ce discuțiile continuă spre un acord mai larg, pe termen lung. Casa Albă a dat acces Congresului la textul integral al instrucțiunilor tehnice pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), dar a publicat un rezumat detaliat de patru pagini pentru public. „Este preferința AIEA ca anumite aspecte tehnice ale înțelegerilor să rămână confidențiale”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jay Carney.

Această publicare intervine după ce responsabili americani au fost constrânși să dezmintă afirmații susținând că textul semnat cu Teheranul include clauze secrete. Conform acordului, Iranul a fost de acord să oprească producția de uraniu îmbogățit de 20 % până luni 20 ianuarie și să înceapă diluția la jumătate din stocurile sale de uraniu îmbogățit de 20 %.

În următoarele șase luni, AIEA va verifica o serie de alte opriri de îmbogățire a uraniului și utilizarea centrifugelor. Iranului nu îi este permis să alimenteze reactorul Arak și trebuie să oprească producerea și testarea de combustibil pentru reactor, indică rezumatul. La sfârșitul perioadei de șase luni, Teheranul va fi de acord asupra „limitei permise de până la 5 % de stocuri de uraniu îmbogățit”, potrivit rezumatului. Inspectorii AIEA vor vizita zilnic siturile de îmbogățire de uraniu de la Natanz și Fordow, inclusiv inspecții programate dar și neanunțate. Inspectorii vor vizita reactorul Arak cel puțin lunar, în afară de vizitele actuale la fiecare trei luni.

Iranul a fost de acord să furnizeze informații de proiectare pentru reactorul Arak și acces la facilitățile aferente, mai afirmă rezumatul. Inspecțiile vor „permite comunității internaționale să detecteze mai rapid încălcarea acordului sau deturnarea materialelor spre un program secret”, potrivit rezumatului.

Uniunea Europeană, Iranul și grupul P5+1 /cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania, au încheiat un acord interimar cu Iranul asupra programului său nuclear în noiembrie la Geneva. Potriivt Agerpres, rezumatul include de asemenea detalii cu privire la calendarul relaxării sancțiunilor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult