Acasa InternationalExterne România absentă la audierile Comisiei LIBE pe tema închisorilor CIA

România absentă la audierile Comisiei LIBE pe tema închisorilor CIA

scris de Stefan Galai
1 afisari

România nu va fi reprezentată la audierile de săptămâna aceasta în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din Parlamentul European pe tema existenţei unor presupuse închisori ilegale ale CIA în Europa, potrivit paginii online a postului Radio Polonia.

parlamentul_european

Parlamentul European

Potrivit aceleiaşi surse, nici Polonia nu va fi prezentă la aceste audieri.

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European (PE) va încerca, în cadrul audierilor, care urmează să înceapă marţi la Bruxelles, să clarifice dacă CIA a deţinut suspecţi de terorism în „închisori secrete” din Polonia, România şi Lituania în primii ani ai „războiului împotriva terorismului”, informează Mediafax.

O bază militară de la Stare Kiejkuty, lângă Szczytno, în nord-estul Poloniei, pare că ar fi găzduit una dintre aceste închisori secrete în perioada decembrie 2002-seprembrie 2003, potrivit Radio Polonia.

LIBE a oferit Guvernului polonez oportunitatea să trimită reprezentanţi la audieri, însă Varşovia nu a acceptat oferta.

În 2007, fostul raportor APCE Dick Marty a publicat un raport care susţinea că Polonia şi România au găzduit centre secrete de detenţie ale CIA în perioada 2003-2005.

Potrivit Associated Press şi postului german ARD, fosta închisoare CIA din România ar fi funcţionat în clădirea în care în prezent se află Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), însă reprezentanţii ORNISS susţin că, de la sfârşitul anului 2002, clădirea în care se presupune că ar fi existat aceste închisori a servit în exclusivitate ca sediu al instituţiei şi nu ca un centru de detenţie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult