Acasa InternationalExterne Romania dezvaluie planurile imprementarii scutului antiracheta

Romania dezvaluie planurile imprementarii scutului antiracheta

scris de Ziua Veche
2 afisari

Romania va fi implicata în faza a doua a proiectului de scut antiracheta, ceea ce va presupune gazduirea de interceptori terestri, respectiv rachete de interceptare SM-3 bloc 1B, care vor deveni operationale din 2015, a precizat, marti, Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit sursei citate, participarea Romaniei presupune numai amplasarea de interceptori terestri, nu si radare, care vor fi gazduite de alte state. De asemenea, potrivit MAE, nu vor fi instalate rachete de interceptare pe nave romanesti sau straine în Marea Neagra. Aceste rachete interceptoare vor fi amplasate exclusiv pe uscat.

 

In cazul in care ar fi fost amplasate pe nave americane în Marea Neagra, demersul ar fi fost unul dificil deoarece tranzitul prin stramtorile Marii Negre si stationarea în Marea Neagra a navelor militare ale statelor neriverane sunt supuse prevederilor Conventiei de la Montreux. Conventia este în vigoare din anul 1936, reglementand regimul actual al stramtorilor Bosfor si Dardanele. In timp de pace, navele militare ale statelor neriverane nu pot depasi anumite limite de tonaj total si nu pot ramane în Marea Neagra mai mult de 21 de zile. Tranzitarea stramtorilor de catre navele militare are statelor neriverane este supusa unei notificari prealabile catre partea turca, ce trebuie efectuata, de preferinta, cu 15 zile inainte de realizarea tranzitului.

 Scutul se va realiza in patru etape

 Proiectul pentru realizarea scutului antiracheta al SUA cuprinde patru faze. In prima faza, prevazuta pentru anul 2011, se va realiza desfasurarea sistemelor de aparare antiracheta existente in prezent si cu o capacitate dovedita, inclusiv Aegis Weapon System maritim, interceptoarele SM-3 bloc IA si senzori, precum sistemul transportabil de supraveghere radar AN/TPY-2, pentru a raspunde astfel amenintarilor regionale cu racheta balistica la adresa Europei, dar si a trupelor americane de pe continent.

Faza a doua, prevede, pentru anul 2015, ca, dupa teste adecvate, sa aiba loc desfasurarea unei variante imbunatatite de interceptoare SM-3 bloc 1B, atat in configuratie terestra, cat si maritima, a unor senzori performanti, scopul fiind extinderea zonei aparate impotriva unor eventuale atacuri cu rachete cu raza scurta sau medie de actiune.

 In faza a treia, pentru anul 2018, dupa incheierea perioadelor de cercetare, dezvoltare si testare, va avea loc desfasurarea unor interceptoare avansate de tip SM-3 Bloc 2A, o varianta aflata în prezent in curs de dezvoltare. Aceasta miscare va permite contracararea amenintarilor cu rachete cu raza scurta, medie si a rachetelor intermediare.

Faza a patra, prevazuta pentru anul 2020, prevede ca, dupa incheierea perioadelor de cercetare, dezvoltare si testare, sa se faca desfasurarea unor interceptoare avansate de tip SM-3 Bloc 2B. Aceasta miscare va ameliora capacitatea de a contracara atacuri cu racheta cu raza medie si intermediara, dar si o potentiala amenintare la adresa SUA cu un atac cu racheta intercontinentala.

Sistemul SM-3 a fost testat cu succes de 8 ori incepand din 2007.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult