Acasa InternationalExterne Romania incearca sa apropie Azerbaidjanul de NATO

Romania incearca sa apropie Azerbaidjanul de NATO

scris de Ziua Veche
6 afisari

.Romania sustine comunicarea intre Azerbaidjan si NATO, in calitate de Ambasada Punct de Contact NATO (CPE) in tara, incercand sa “apropie Azerbaidjanul de Alianta Nord-Atlantica”, a afirmat ambasadorul Romaniei in Azerbaidjan, Nicolae Ureche.


“Noi sustinem participarea Azerbaidjanului la misiunea NATO de a mentine pacea in Afganistan. Scopul principal in organizarea unei astfel de conferinte este clarificarea rolului si functiior NATO. Noi vrem sa aducem in atentia poporului azer rolul pe care il are Alianta, avand in vedere ca popoarele ex-sovietice au o imagine superficiala asupra NATO”, a declarat ambasadorul, in cadrul conferintei “Rolul NATO in asigurarea sabilitatii si securitatii i Europa si la distanta strategica”, organizata marti la Baku, scrie Rosbalt.ru.

In acelasi timp, ambasadorul Norvegiei in Azerbaidjan sustine ca aderarea Azerbaidjanului la NATO depinde doar de dorinta statului. “Azerbaidjanul ar trebui sa-si imbunatateasca si sa modernizeze capacitatea de aparare, militara, precum si in sfera civila”, considera ambasadorul. Conferinta este organizata cu ocazia aniversarii a 16 ani de colaborare a Azerbaidjanului cu NATO si 61 de ani de la infiintarea aliantei. Organizatorii intalnirii au fost Ambasada Romaniei in Azerbaidjan alaturi de Organizatia sociala a Apararii si Securitatii in Azerbaidjan. Romania a preluat mandatul de Ambasada CPE in Azerbaidjan la 1 ianuarie 2009, pentru perioada 2009-2010.

Bazele colaborarii intre Azerbaidjan si NATO au fost puse prin semnarea la 4 mai 1994 a unui document cadru a programului “Parteneriatul pentru pace”. Azerbaidjanul era unul dintre cele 27 de tari, membre ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare In Europa (OSCE), fiind una dintre primele tari participante la acest program. La 3 august 2005, presedintele azer, Ilham Aliyev, a semnat un decret de aprobare a planului de actiune pentru un parteneriat individual al Republicii Azerbaidjan cu NATO. In prezent, aceasta cooperare este la a doua faza a planului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult