Acasa InternationalExterne România încinge spiritele în UE. PPE vs S&D şi ALDE

România încinge spiritele în UE. PPE vs S&D şi ALDE

scris de M.A.B.
11 afisari

România încinge spiritele în UE. În timp ce popularii europeni au sărit în sprijinul PDL şi al preşedintelui Traian Băsescu, socialiştii europeni şi liberalii ţin partea aliaţilor lor aflaţi la guvernare la Bucureşti.

Romania incinge UE - PPE vs S&D si ALDE

Romania incinge UE - PPE vs S&D si ALDE (foto: eurotribune.eu)

După comisarul Viviane Reding şi câţiva creştin-democraţi germani din grupul PPE al Parlamentului European, vineri, alţi doi „grei” şi-au exprimat „îngrijorarea” faţă de ceea ce se întâmplă în România. Este vorba despre preşedintele PE, Herman van Rompuy, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ambii din aceeaşi familie politică din care face parte şi PDL. Cel din urmă având programată o declaraţie de presă în acest sens. Iar preşedintele PE, Herman van Rompuy, scrie, pe contul său de Twitter, că este „foarte îngrijorat” de evoluţiile din România privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, precizând că îi va contacta pe Victor Ponta şi Traian Băsescu pentru a discuta despre această situaţie.

Tot vineri, liderul grupului S&D, Hannes Swoboda, şi cel al grupului ALDE, Guy Verhofstadt, ceva mai temperaţi, au venit cu declaraţii în sprijinul aliaţilor lor de la Bucureşti, PSD şi PNL. Liderul Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European afirmă că până la acest moment nu a sesizat nicio încălcare a legislaţiei europene în România, el precizând că este doar treaba românilor să decidă dacă îl mai doresc sau nu pe Traian Băsescu preşedinte. Hannes Swoboda a afirmat că până la acest moment nu a sesizat nicio încălcare a legislaţiei europene şi, prin urmare, nu vede nicio nevoie de acţiuni în acest sens. De asemenea, Hannes Swoboda a făcut referire şi la atacurile lansate de membri ai Grupului PPE la adresa României.

‘Trebuie să monitorizăm cu grijă evoluţiile din România. Grupul S&D are o poziţie foarte clară: există o singură întrebare pentru noi şi aceasta este dacă valorile şi legile UE sunt încălcate. Până acum nu am văzut o încălcare a legilor UE şi de aceea nu vedem nevoia vreunei acţiuni în acest stadiu. Totuşi, trebuie să continuăm să monitorizăm atent evoluţiile şi în cazul unei încălcări a legilor UE, să luăm măsuri. Dacă vom vedea o încălcare a legilor UE, vom fi primii care ne vom face vocea auzită”, a spus Swoboda.

El a răspuns acuzaţiilor recente lansate de grupul PPE în Parlamentul European, menţionând că ”este surprinzător de văzut că toţi cei care au fost tăcuţi în legătură cu Ungaria când a existat o încălcare clară a legislaţiei UE, acum se implică în lupte interne”. ‘Spre deosebire de PPE, noi urmăm o singură linie: atunci când legile şi valorile UE sunt încălcate, UE nu trebuie să tacă”, a adăugat liderul grupului S&D.

De asemenea, Guy Verhofstadt, preşedintele Grupului ALDE din Parlamentul European, a transmis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, solicitându-i acesteia să prezinte o evaluare obiectivă cu privire la situaţia din România.

”Am luat notă de comentariile dumneavoastră din presă despre situaţia din România şi înţeleg că sunteţi serios îngrijorată de independenţa Curţii Constituţionale. Pentru mine, ca lider al grupului meu, independenţa sistemului judiciar este baza democraţiei şi garanţia drepturilor omului în fiecare stat membru al UE. De aceea, aş fi foarte recunoscător dacă ne puteţi prezenta evaluarea dumneavoastră asupra situaţiei din România, mai ales întrucât guvernul român ne informează şi ne dă noi asigurări că acţionează în concordanţă cu legislaţia existentă şi cu angajamentele sale europene. Vă garantăm din nou că grupul ALDE va continua să sprijine toate eforturile dumneavostră în apărarea drepturilor fundamentale şi a libertăţilor în Uniunea Europeană”, menţionează liderul ALDE în scrisoarea adresată Vivianei Reding.

2 comentarii

MI-5 06-07-2012 - 17:57

Nu România a încins spiritele în UE,
ci
fosta procuroare ceauşista şi slugă basista monica macovei.

kiki 07-07-2012 - 09:17

daca va doare de noi ba UE fortati hotii sa dea salarii can UE ca preturile sint la fel can VEST SI NU IESIM IN STRADA
SA EXPLODEZE MAMALIGA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult