“Frustrarea cea mai mare este legată de faptul că în constituirea Serviciul Extern pentru Acţiune Europeană (SEAE), cei mari şi-au tras partea leului. Avem, după prima iteraţie, rezultat zero. O să vă spun că din perspectiva MAE, şi personal, am făcut demersuri repetate, insistente, declinate pe toate tonurile, de la cele iritat-agresive până la cele mieroase, direct către doamna Ashton (Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton – n.r.)”, a admis vineri şeful diplomaţiei române Teodor Baconschi, la conferinţa “Priorităţile României în cadrul UE: orizont 2020”, notează Agerpres. El a subliniat că România se află pe o listă de 13 state membre care nu au primit niciun post în SEAE.
„Sigur, 30% din structura Serviciului e completată cu oameni din Comisie. Aceia constituie o sectă de iniţiaţi care se sprijină reciproc şi care, bineînţeles, nu puteau fi daţi afară. (…) Marea Britanie n-a luat nimic, dar o are pe lady Ashton. Noii membri (noii membri UE – n.r.), în general, nu au luat nimic cu mici excepţii”, a mai spus Baconschi.
“Este o târguială meschină, dar necesară, prin care putem să promovăm nume. Pe de altă parte, vă fac o mică dezvăluire. Selecţia este aleatorie. Noi am trimis pentru runda a doua, deci poziţiile de top management în Centrala SEAE, vreo 10-12 candidaturi – sigur, ce avem mai bun în sistem. Şi, la un moment dat, doamna Ashton mi-a spus că ar fi bine să-i trimit o scrisoare prin care admitem că fiecare dintre candidaţi poate fi distribuit pe oricare dintre posturile disponibile. Deci, era cel mai clar mod de a spune că profilul candidatului nu contează, că umplem nişte căsuţe. Este trist, dar aici suntem”, a conchis şeful diplomaţiei române.
El le-a vorbit celor prezenţi la conferinţa de vineri, găzduită de MAE, despre faptul că printre domeniile de excelenţă ale diplomaţiei române se află şi politica de securitate şi apărare, precum şi politica externă a UE.
“Am înţeles potenţialul Uniunii ca actor global, suntem susţinători ai ideii, de bun simţ în fond, că UE nu are nicio şansă în faţa giganţilor emergenţi şi a reconfigurărilor geo-politice, dacă nu vorbeşte într-o singură voce. Trebuie deci să contribuim în mod responsabil la construirea consensului pe temele mari de politică externă, pe care Serviciul European de Acţiune Externă le va proiecta global’, a spus Baconschi.
El a punctat faptul că România este al patrulea furnizor de resurse umane pentru structurile politice europene de securitate şi de apărare, cu peste 200 de experţi civili şi militari care participă la misiuni sub egida Uniunii, în Kosovo, în Bosnia-Herţegovina, în Georgia, în Irak sau în Afganistan.