Acasa InternationalExterne România-Schengen. Comisia Europeană reacţionează în cazul Franţei

România-Schengen. Comisia Europeană reacţionează în cazul Franţei

scris de L.M.
7 afisari

Comisia Europeană a amintit că toţi europenii au libertatea de a circula şi de a se stabili unde vor, ca urmare a polemicii create de ministrul francez de interne Manuel Valls, care a spus că ar trebui expulzaţi romii români şi bulgari din taberele ilegale din Franţa.

România-Schengen. Comisia Europeană reacţionează în cazul Franţei

România-Schengen. Comisia Europeană reacţionează în cazul Franţei

„Libertatea de a circula şi libertatea de a se stabili în altă ţară a Uniunii Europene este un drept fundamental pe care-l au cetăţenii – fie ei bulgari, români sau francezi”, a spus în cadrul conferinţei de presă purtătorul de cuvânt comunitar, Olivier Bailly. Comisia Europeană a amintit miercurea aceasta că toţi europenii au libertatea de a circula şi de a se stabili unde vor, ca urmare a polemicii create de ministrul francez de interne Manuel Valls, care a spus că ar trebui expulzaţi ţiganii români şi bulgari din taberele ilegale din Franţa. Dacă libertăţile precizate în directive nu sunt respectate, „CE va utiliza mijloacele de care dispune” pentru a corecta această situaţie, a avertizat acesta, potrivit ziarului La Razon, citat de RADOR.

Purtătorul de cuvânt a făcut trimitere la cuvintele pronunţate de comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, în cadrul unui interviu acordat miercuri pentru France Info. În interviu, comisarul acuză Franţa că nu aplică „strategia naţională pentru integrarea ţiganilor” şi aminteşte că, pe baza acestui instrument, ţara primeşte anual fonduri de la UE. „CE aminteşte Franţei şi restului statelor membre că au stabilit între ele, dar şi împreună cu Comisia o strategie europeană pentru integrarea ţiganilor”, a adăugat Bailly.

Astfel, purtătorul de cuvânt a explicat că Bruxelles-ul „doreşte să lucreze împreună cu statele membre care au strategii”, pentru a le ajuta să pună în practică aceste instrumente. Referitor la voinţa de integrare, purtătorul de cuvânt a indicat că CE „nu are posibilitatea de a judeca sau evalua voinţa de a se integra sau nu, un drept pe care-l are fiecare cetăţean şi care trebuie să fie respectat”. Billy s-a referit, pe de altă parte, la „confuzia deliberată sau involuntară” care există cu privire la libertatea de a circula, de a se stabili şi de a munci pe teritoriul celor 28 de state membre. Referitor la prima libertate menţionată, a explicat că este un drept fundamental de care beneficiază toţi cetăţenii din Uniune şi că „este un simbol de apartenenţă la UE”. Purtătorul de cuvânt a precizat că această libertate nu este alterată de existenţa Spaţiului Schengen sau „Europa fără frontiere” din care nu fac parte România şi Bulgaria, „din cauza lipsei unui acord unanim între statele membre”, chiar dacă beneficiază de aprobarea CE.

Faptul că nu fac parte din Schengen – a precizat purtătorul de cuvânt – nu-i împiedică pe cetăţenii din aceste ţări să circule în UE, iar singura restricţie care li se aplică este faptul că pot fi supuşi controalelor. În ceea ce priveşte libertatea de a munci în statele membre, a semnalat că şi acest drept este prevăzut în Tratate, încă de la înfiinţarea Uniunii.

Cu toate acestea, a amintit, există opt ţări care le impun restricţii cetăţenilor bulgari şi români în ceea ce priveşte munca pe teritoriul lor, o opţiune care a fost prevăzută odată cu aderarea ambelor ţări la UE. Ţările în cauză sunt Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie şi (doar pentru cetăţenii români) Spania. Aceste restricţii trebuie ridicate în toate statele membre de la 1 ianuarie 2014, a amintit purtătorul de cuvânt. La final, a făcut referire la libertatea de a se stabili pe care o au toţi cetăţenii, inclusiv românii şi bulgarii, şi a precizat că în toate ţările, după trei luni, trebuie să demonstreze că dispun de mijloacele financiare necesare, astfel încât nimeni să nu reprezinte o povară pentru colectivitate.

3 comentarii

Cristian 27-09-2013 - 23:10

Lo que no se dan cuenta los Rumanos que es su responsabilidad de cumplir la normativa y las leyes no pasárselo por el forro de los cojo… . Y no esperar que se le regale absolutamente todo .

IngerAlbastru 28-09-2013 - 00:21

“Libertatea de a circula şi libertatea de a se stabili în altă ţară a Uniunii Europene este un drept fundamental pe care-l au cetăţenii – fie ei bulgari, români sau francezi”

Daca asta asa se respecta, eu m-as muta imediat din Romania!!!

Lury Lorenzo 28-09-2013 - 03:14

Franta nu aplica ” STRATEGIA NATIONALA PT INTEGRAREA TIGANILOR ROMANI SAU BULGARI” o fac in schimb pt Marocani si Algerieni ca au nevoie de ei sa-i futa in cur !!! Francezii platesc acesti oameni Marocanii si Algerienii ca sa le-o traga in buca de asta au adoptat legea Homosexualilor si Lezbienelor!!! Popor de nimic au ajuns de rasul Europei! Franta care a fost unul dintre parintii culturei a ajuns o cocina de porci!!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult