Acasa InternationalExterne România şi R Moldova, video-schimbări în relaţiile bilaterale

România şi R Moldova, video-schimbări în relaţiile bilaterale

scris de M.A.
16 afisari

Ministrul afacerilor externe Andrei Marga a condus marţi la Bucureşti, alături de ministrul afacerilor europene Leonard Orban şi de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene din Republica Moldova, Iurie Leancă, sesiunea plenară a primei reuniuni a Comisiei Interguvernamentale România – Republica Moldova pentru Integrare Europeană.

Romania-Moldova  -  Leanca-Marga

România şi R Moldova, schimbări în relaţiile bilaterale

Comisia a fost creată pentru sprijinirea ţării vecine în parcursul său european prin proiecte concrete, care să ajute la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Prima sesiune s-a desfăşurat pe două componente: patru grupuri de lucru ad-hoc în domeniile armonizare legislativă, siguranţa alimentelor, justiţie şi combaterea discriminării, afaceri interne şi sesiunea plenară a Comisiei.

Printre rezultatele primei reuniuni poate fi menţionată, în primul rând, lansarea sistemului de videoconferinţe între Ministerul Afacerilor Externe din România şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta, la Bucureşti, şi a premierului moldovean, Vlad Filat, aflat în conexiune directă de la Chişinău. Sistemul de videoconferinţe este un instrument de dialog care va fi utilizat trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, pentru discutarea temelor care pot sprijini parcursul european al Republicii Moldova.

Totodată, în cadrul reuniunii au fost prezentate unele aspecte privind experienţa perioadei de preaderare a României, precum şi elemente de actualitate în domeniul afacerilor europene, au fost realizat un schimb de opinii privind stadiul relaţiei între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi au fost stabilite unele proiecte comune care vor fi realizate în perioada următoare, în vederea sprijinirii Republicii Moldova în demersurile sale privind parcursul european.

În paralel cu desfăşurarea grupurilor de lucru ale Comisiei pentru Integrare Europeană, au avut loc şi lucrările unui grup special, destinat dinamizării dialogului între instituţiile de resort, privind punerea în aplicare a Acordului privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti, pe 27 aprilie 2010.

Prin reuniunea de astăzi, am dorit să transmitem partenerilor de la Chişinău un mesaj de continuitate în ceea ce priveşte aprofundarea relaţiei bilaterale. I-am asigurat pe oaspeţii noştri de sprijinul ferm şi constant al României atât în ceea ce priveşte parcursul european al R. Moldova, cât şi continuarea cu succes a programelor de reformă şi modernizare din statul vecin. Prin această Comisie se structurează aprofundarea dialogului bilateral pe problematica europeană. Ne dorim ca, treptat, în relaţia bilaterală, să intrăm într-o logică de preaderare”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga.

Acest nou format de cooperare întruneşte toate premisele pentru a fi o platformă adiţională utilă şi eficientă în vederea reformelor ajustate practicilor şi normelor europene. (…).Mecanismele pe care le-am discutat şi le-am pus astăzi în acţiune ne vor permite ca parcursul nostru european şi reformele din R. Moldova să fie mult mai rapide, astfel încât cetăţeanul să simtă beneficiile acestei mişcări destul de dificile – fiindcă reformele pe care urmează să le luăm nu sunt foarte populare, dar ca impact vom beneficia de ele pe termen mediu şi îndelungat”, a declarat, la rândul său, viceprim-ministrul R Moldova Iurie Leancă.

2 comentarii

camelia 03-07-2012 - 16:46

Recuperarea asa-zisei Tranistrie se paote face numai prin unirea Celeilalte Moldove cu Moldova Romaneasca. O data realizata fiind Unirea, atunci armatele rusesti se vor retrage iar Romania va fi reintregita, pina cind ne vom intregi ci cadrilaterul. Vor mai trege citiva anisor, nu mai multi de 4 si acest vis de realizare al Marii uniri se va fi realizat. Atunci vom fi o alta Romanie, fara plagiatori, corupti si vinduti!

Pribeagul 03-07-2012 - 17:45

„cetăţeanul să simtă beneficiile acestei mişcări destul de dificile”

Asa ar fi normal.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult