Acasa InternationalExterne România şi Rusia au discutat situaţia din Transnistria

România şi Rusia au discutat situaţia din Transnistria

scris de M.A.B.
16 afisari

Problema transnistreană a fost una dintre principalele teme de discuţii care au avut loc la Moscova marţi, între România şi Rusia.

romania rusia

România şi Rusia au discutat situaţia din Transnistria

România salută evoluţiile recente în reglementarea problemei transnistrene, exprimându-şi speranţa că runda formatului “5+2″ din aprilie va înregistra progrese. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut marţi, la Moscova, consultări cu Vladimir Titov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Federaţiei Ruse. Bogdan Aurescu a evidenţiat faptul că o soluţie a conflictului trebuie să respecte integritatea teritorială a R. Moldova, aspect împărtăşit de omologul rus. Cei doi demnitari au convenit continuarea consultărilor bilaterale iniţiate anul trecut, la Bucureşti, privind problematica transnistreană.

Dimensiunea bilaterală a agendei a fost completată cu un schimb de opinii asupra relaţiilor UE-Rusia şi NATORusia, a evoluţiilor în plan regional şi internaţional, o atenţie specială fiind acordată regiunii Mării Negre şi Vecinătăţii Estice, inclusiv stadiului actual şi perspectivelor de soluţionare a conflictului transnistrean şi regiunii Balcanilor de Vest. A fost convenită impulsionarea dialogului şi cooperării sectoriale pe linia ministerelor afacerilor externe, prin organizarea de consultări regulate şi întâlniri interdepartamentale la Bucureşti şi Moscova, pe subiecte de interes pentru ambele părţi referitoare la dinamica bilaterală, regională, europeană şi internaţională.

S-au abordat, de asemenea, teme de interes privind problematica europeană din perspectiva relaţiilor UE-Rusia, în particular regimul de vize, precum şi de pe agenda Consiliului NATORusia, inclusiv privind apărarea antirachetă. Bogdan Aurescu a prezentat stadiul proiectului româno-american privind apărarea antirachetă, inclusiv în context NATO, şi a subliniat că România susţine realizarea unei înţelegeri NATORusia în domeniu, în conformitate cu cele decise la Summit-ul de la Lisabona, în 2010. A arătat că România este în favoarea creării unui parteneriat real NATORusia în conformitate cu interesele ambelor părţi.

2 comentarii

Emoticon 28-03-2012 - 16:38

E un lucru extraordinar de important faptul ca, Rusia, discuta cu un roman despre Transnistria, un teritoriu „apartinind” Moldovei, considerat un „stat independent”. In astfel de conditii diplomatice, de fapt, Rusia recunoaste ca aceste teritorii apartin Romaniei. Logic, nu?

titirica 28-03-2012 - 23:35

Da’ despre TEZAURUL ROMANIEI nu s-a discutat?Cand ni-l inapoiaza hotii de rusi?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult