Acasa InternationalExterne Romania a intrat sub scutul antiracheta

Romania a intrat sub scutul antiracheta

scris de Ziua Veche
34 afisari

Traian Basescu a anuntat, joi, ca in sedinta extraordinara a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a fost aprobata participarea Romaniei la scutul antiracheta, ca urmare a invitatiei presedintelui american Barack Obama: „Noul sistem nu este indreptat impotriva Rusiei. Repet, nu este gazduit pe teritoriul Romaniei un sistem indreptat impotriva Rusiei, ci impotriva altor amenintari”, a subliniat seful statului.

Anuntul presedintelui va avea implicatii militare, politice si economice la nivel mondial. Dobrogea si Baza Militara Permanenta Inaintata (PFOS), de la Mihail Kogalniceanu, vor deveni puncte strategice pe orice harta militara.

Pe langa toate avantajele care decurg din anuntul lui Basescu privind stabilirea unor componente ale sistemului de aparare antiracheta in tara noastra, nu trebuie neglijat un aspect important: din acest moment, in Romania a crescut riscul producerii unor atentate teroriste .

„Vechea amplasare a sistemului nu acoperea teritoriul Romaniei decat intr-o mica parte in vestul tarii. Noua amplasare acopera in intregime teritoriul Romaniei…Romania nu era echipata impotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice”, a mai spus Basescu.

Basescu a mai spus ca mesajul presedintelui american a fost adus la Bucuresti de Ellen Taucher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor, care se afla in Romania in fruntea unei echipe de experti americani.

„Dezvoltarea gradual – adaptiva a sistemului de aparare anti-racheta in Europa, cu stabilirea unor componente si in Romania, este in deplin acord cu deciziile adoptate la Summitul NATO de la Bucuresti, dar si la cel de la Kehl, prin care au fost reiterate principiile privind indivizibilitatea securitatii si solidaritatii aliate”, a aratat Traian Basescu. Vezi aici discursul presedinteului in varianta integrala.

Presedintele Romaniei a aratat ca este vorba de stabilirea unor componente ale sistemului de aparare antiracheta in tara noastra: „Vor fi amplasati interceptori terestri; operationalizarea actiunilor de pe teritoriul tarii noastre va incepe in 2015…”

Din informatiile obtinute de  ziuaveche.ro,  elementele sistemului  Standard Missile-3 (SM-3), pe care americanii le vor aduce in Romania vor fi depozitate in mai multe locatii, una dintre ele fiind depozitul de muntii al fostei Baze 34 Mecanizata, din apropierea aeroportului Mihail Kogalniceanu.

Negocieri si aprobari in Parlament

 

Traian Basescu a declarat ca in perioada urmatoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru incheierea unor acorduri necesare, urmand ca acestea sa fie ratificate de Parlamentul Romaniei. Seful statului a spus ca decizia este importanta in consolidarea parteneriatului cu SUA, dar cel mai important este cresterea nivelului de securitate al Romaniei. Basescu a tinut sa sublineze ca hotararea CSAT privind scutul antiracheta respecta Constitutia si legile tarii.

Dobrogea –punct strategic pe harta Pentagonului

 

Stars and Stripes, saptamanalul armatei americane, anunta in urma cu patru luni faptul ca Pentagonul s-a angajat sa aloce 50 de milioane de dolari pentru baza militara din Romania, care va gazdui 1.600 de militari americani, si  60 de milioane de dolari pentru baza din Bulgaria, in care vor fi desfasurati 2.500 de militari. Acesta este un alt semnal clar privind graba cu care SUA doresc sa implementeze elementele noului scut antiracheta.  La Mihail Kogalniceanu va fi instalat Comandamentul Fortei Operationale Intrunite Est, de unde vor fi coordonati atat militarii americani din Bulgaria cat si cei care vor stationa in Romania. Construirea bazei de la Kogalniceanu se va finaliza in luna martie 2010, in timp ce baza bulgareasca  este prevazuta sa fie inaugurata in 2011 sau 2012.

PFOS-Mihai Kogalniceanu,  baza unde vor fi amplasate elementele scutului antiracheta

 

Construita pe terenul fostei Brigazi 34 Mecanizate Mihail Kogalniceanu, noua Baza Militara Permanenta Inaintata (PFOS), cu o capacitate de 1.600 de soldati urmeaza sa fie operationala din primavara lui 2010.

Realizata pentru pregatirea militarilor americani dar si cu scopul de a consolida relatiile cu partenerii romani, Permanent Forward Operating Site (PFOS) este o baza care apartine Romaniei, dar cu facilitati realizate din fondurile Guvernului American. Lucrarile, supervizate si realizate in parteneriat cu corpul de ingineri al armatei americane, au fost incepute in anul 2007. Baza, care arata ca un mic orasel, este formata din 78 de cladiri. Realizarea obiectivului s-a facut in doua faze. Prima dintre ele a scos din visteria Guvernului american 34,8 milioane de dolari folositi pentru finalizarea a 46 de structuri de care s-a ocupat FEM-JV – un consortiu de firme – una americana si doua din Turcia. Pentru cea de-a doua faza a proiectului au fost alocate 12,5 milioane de dolari, iar constructiile au fost realizate de firma americana AMEC. In proiect au fost cuprinse cladiri cu utilitate administrativa – un punct de alimentare cu combustibil, o parcare, cazarmi dar si o baza recreativa nelipsind un magazin, o capela, o sala de sport, un oficiu postal, teren de sport si un cinematograf.

Silozul cu rachete

Din vechea baza 34 Mecanizata au mai ramas doar sapte cladiri care vor fi folosite drept sedii administrative si depozitul de munitie, aflat la trei kilometri de baza, pe care americanii l-au consolidat. Cel mmai probabil, aici vor fi depozitate rachetele SM3. Acestea pot fi lansate de la bordul unor nave militare purtatoare de rachete care vor stationa in apele noastre teritoriale sau de pe rampe de lansare amplasate in Poligonul Capu Midia sau Babadag.

In ceea ce priveste spatiile de cazare, americanii au finalizat deja patru cazarmi. Primele doua sunt destinate cazarii ofiterilor americani in locuinte individuale iar celelalte doua pentru cazarea a patru – sase soldati. Sala de mese are capacitatea de a servi in acelasi timp 2.500 de persoane, daca situatia o cere.

Programul privind Capabilitatea de Supraveghere Terestra a NATO

Romania se va implica  si in cel mai ambitios program militar al Aliantei Nord Atlantice pentru supravegherea si apararea statelor membre.

Romania a semnat, anul trecut, la Bruxelles Memorandumul de Intelegere pentru Programul privind Capabilitatea de Supraveghere Terestra a Aliantei (AGS PMOU).  In urma semnarii acestui document, Romania s-a angajat ca va participa la  proiectul international Alliance Ground Surveillance (Supravegherea Terestra a Aliantei). Este vorba de un sistem complex de radare, avioane de supraveghere si sisteme de comunicatii complexe intre tarile NATO, creat in sprijinul combaterii terorismului, dar si pentru interconectarea cu scutul antiracheta. Acest sistem complex de supraveghere va furniza date pentru scutul antiracheta care va fi instalat si in Romania. Europa.  Implicarea Romaniei va fi de 1,86% din proiectul total si reprezinta cam 25 de milioane de dolari pe decursul desfasurarii lui, iar lucrarile vor fi realizate de doua firme romanesti agreate.

NATO a selectat cele doua firme romanesti care  vor gestiona acest program strategic. Partea romana se va ocupa de software si sistemul de comunicatii.

Sistemul de Supravegherea Terestra a Aliantei va avea doua componente principale. Sistemul va integra o componenta aeriana care se va baza pe avioane fara pilot (UAV) RQ-4B Global Hawk si o componenta terestra. Datele obtinute de la componenta aeriana vor fi completate de sistemele radar de la sol. Toate aceste informatii vor fi procesate cu ajutorul unor statii terestre fixe si mobile aplasate in toate stalele membre NATO.

Principala  baza de operare va fi amplasata  la Sigonella Air Base, in  Italia. Prin combinarea informatiilor obtinute in timp real de componenta aeriana sI cea terestra , conducerea militara a NATO va avea acces non-stop la informatii despre orice posibila amenintare la adresa  Aliantei.

In Romania exista deja amplasate mai multe radare FPS-117 care sunt interconectate cu sistemele de avertizare timpurie ale NATO.

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult