Acasa InternationalExterne Romanii, cei mai mari chiulangii din Parlamentul European

Romanii, cei mai mari chiulangii din Parlamentul European

scris de Ziua Veche
5 afisari

Europarlamentarii romani au, per ansamblu, cel mai scazut grad de prezenta in Parlamentul European (PE), sunt fruntasi la activitati pentru care nu au nevoie de sprijin politic, in schimb exagereaza cand isi prezinta realizarile de la Bruxelles publicului din Romania, potrivit unui raport al Institutului European pentru Democratie Participativa – Qvorum. Raportul vizeaza perioada iulie 2009 – aprilie 2010.


Grupul romanesc de la Bruxelles se situeaza pe ultimul loc in clasamentul celor 27 de tari membre, in ceea ce priveste participarea la lucrarile PE, cu o rata a prezentei de 83,76%. Potrivit raportului, alesii motiveaza “chiulul” prin implicarea in alegerile prezidentiale de anul trecut. Autorii raportului observa ca motivatia este “pe jumatate valida”, avand in vedere ca alte state care au avut alegeri in aceasta perioada (Grecia, Marea Britanie, Ungaria) au avut de asemenea o prezenta scazuta in PE. Odata cu mediatizarea crescanda a comportamentului lor in tara, prezenta europarlamentarilor ar fi crescut, de la 82% la 86%.

O alta caracteristica a eurodeputatilor romani este ca acestia tind sa voteze mai degraba pe linie de partid decat in functie de nationalitate. In cazul delegatiei UDMR, factorul etnic joaca insa un rol important, Laszlo Tokes si Csaba Sogor votand mai degraba conform indicatiilor colegilor din Ungaria (FIDESZ), decat ale celor din Romania (PDL).

Cei mai slabi europarlamentari romani sunt, conform calificativelor acordate de autorii raportului, Marian Jean Marinescu (PDL), Adina Valean (PNL), Renate Weber (PNL), Daciana Sarbu (PSD), Adriana Ticau (PSD) si Cristian Preda (PDL). Cea mai slaba activitate o au europarlamentarii PRM, George Becali, Corneliu Vadim Tudor si Claudiu Tanasescu, urmati de Rovana Plumb (PSD), Laszlo Tokes (UDMR) si Ioan Enciu (PSD).

In privinta activitatii propriu-zise, europarlamentarii romani se ocupa mai mult cu luarile de cuvant sau cu declaratiile scrise, aflandu-se pe locuri fruntase la ambele categorii, desi acestea nu necesita sprijinul colegilor de grup. In schimb, in cazul alocarii rapoartelor si avizelor, activitati concrete pentru care e nevoie de sprijin politic, romanii se afla doar la jumatatea clasamentului (locurile 15, respectiv 13).

Cu toate acestea, europarlamentarii sunt preocupati de imaginea din presa romaneasca. Ei “bombardeaza” mass-media cu informatii asupra declaratiilor pe care le fac in PE si afirma ca sunt raportori pe anumite propuneri, cand, de fapt, sunt doar raportori virtuali sau raportori de aviz.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult