Românii şi bulgarii – pericol in piaţa muncii din Marea Britanie | Ziua Veche
Acasa InternationalExterne Românii şi bulgarii – pericol pentru piaţa muncii din Marea Britanie

Românii şi bulgarii – pericol pentru piaţa muncii din Marea Britanie

scris de Laurentiu Banches
2 afisari

Anularea restricţiilor pentru români şi bulgari în 2014 ameninţă piaţa muncii din Marea Britanie, numărul acestora urmând să fie mai mare ca al imigranţilor polonezi în 2004.

Românii şi bulgarii – pericol pentru piaţa muncii din Marea Britanie (foto:eurotribune.eu)

Un grup de analişti citaţi de publicaţia Sunday Mail, a avertizat că piaţa muncii din Marea Britanie este ameninţată de aproximativ 30 de milioane de români şi bulgari, odată cu apropierea anulării, în 2014, a restricţiilor care îi vizează. Ei preciază că numărul bulgarilor şi românilor va fi mai mare decât al celor veniţi din cele opt state est-europene care au primit aceste drepturi în 2004, din cauza stării economice fragile din Europa.

Ministrul britanic de Interne Theresa May s-a pronunţat recent pentru o încetare a liberei circulaţii a muncitorilor în Uniune, dar Marea Britanie nu poate bloca anularea acestor restricţii fără să încalce tratatul semnat cu Bulgaria şi România în 2007, la aderarea celor două ţări la UE. Potrivit mediafax, care citează tabloidul britanic, guvernul britanic nu a anunţat oficial câţi români şi bulgari estimează că vor migra în Marea Britanie, dar unii critici ai acestuia afirmă că a subestimat cu mult numărul imigranţilor în 2004.

Un raport realizat de Comitetul Consultativ pentru Migraţie al coaliţiei a subliniat asupra unor temeri potrivit cărora piaţa britanică a muncii se va confrunta cu efecte „adverse”. Aproximativ un milion de est-europeni s-au mutat în Marea Britanie în 2004, iar numărul anual al imigranţilor este de 40.000 pe an, potrivit lui Robert Rowthorn, un profesor de economie de la Cambridge University, citat de ziar.

Totodată  potrivit unor date prezentate de Sunday Mail, aproape 40.000 de români şi bulgari au migrat în 2011 în Marea Britanie, alăturându-se altor peste 130.000 care trăiau deja în această ţară. De asemenea, se arată că lipsurile din legislaţia britanice ar permite ca 50.000 de est-europeni să poată obţine locuri de muncă în această ţară, în urma anulării restricţiilor, declarându-se muncitori „independenţi”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult